Faruk Nafiz Çamlıbel kısa hayatı, Faruk Nafiz Çamlıbel kimdir? Faruk Nafiz Çamlıbel edebi kişiliği, Faruk Nafiz Çamlıbel eserleri nelerdir?
FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL (1898-1973)
HAYATI
1898’de İstanbul’da doğdu. Şiir yazmaya çocukluk yıllarında başladı. Tıp fakül¬tesindeki eğitimini yarıda bırakarak edebiyata yöneldi. İstanbul ve Ankara’da Âti gazetesinde çalıştı. 1922 yılında Kayseri’ye edebiyat öğretmeni olarak atandı. İleride “Onuncu Yıl Marşı”nı birlikte yazacakları Behçet Kemal’in lisede edebiyat öğretmenliğini yaptı.
1946 yılında politikaya atılarak İstanbul milletvekili seçildi. 1860 darbesiyle Yassıada ve Kayseri Cezaevi’nde on altı ay tutuklu kaldı. Burada yaşadıklarını “Zindan Duvarları” ismiyle şiirleştirdi.
Faruk Nafiz Çamlıbel, 1973’te gemiyle çıktığı Anadolu gezisinde Antalya, Kaş’ta öldü. İstanbul’a defnedildi.
EDEBİ KİŞİLİĞİ | SANAT ANLAYIŞI
- Beş Hececiler içerisinde en genci olmasına rağmen en tanınanıdır.
- Akbaba dergisinde “Çamdeviren” ve “Deli Ozan” mahlasıyla mizahî şiirler yazmıştır.
- İlk şiirlerinde bireysel temaları ve aşkı işlemiş, 1922 yılından sonra toplumsal temalara yönelmiştir.
- Cenap Şahabettin ve Yahya Kemal Beyatlı’dan etkilenmiştir.
- Aruzla şiir yazmaya başlayan sanatçı daha sonradan heceye geçmiştir. Her iki ölçüyü de başarılı bir şekilde kullanmıştır.
- Halk şiirinin biçim ve anlatım özelliklerinden yararlanmıştır.
- “Çoban Çeşmesi, Han Duvarları ve Sanat” adlı şiirleri meşhur olan sanatçının “Kıskanç” adlı şiiri de bestelenmiştir. “Han Duvarları” şiirinde Kayseri’den Ulukışla’ya at arabasıyla mart ayında yaptığı üç günlük seyahati anlatmıştır. Bu şiiriyle Anadolu’yu gerçekçi gözlemlerle anlatan ilk sanatçı olmuştur.
- Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen “Onuncu Yıl Marşı”nı 1933’te Behçet Kemal Çağlar’la yazmıştır.
- “Sanat” adlı şiiri meşhurdur ve âdeta bu topluluğun bildirgesi gibidir.
ESERLERİ
Şiir
Şarkın Sultanları (Aruz), Gönülden Gönüle (Aruz), Suda Halkalar (Aruz), Dinle Neyden, Çoban Çeşmesi, Bir Ömür Böyle Geçti, Elimle Seçtiklerim, Akarsu, Tatlı Sert (Mizahî Şiirler), Akıncı Türküleri, Heyecan ve Sükûn, Zindan Duvarları, Han Duvarları
Tiyatro
Yayla Kartalı, Kahraman, Canavar (Manzum Tiyatro), Akın, Özyurt
Roman
Yıldız Yağmuru
Adaptasyon
İlk Göz Ağrısı