
- Ahmed Arif, şair ve gazeteci. Türk edebiyatının çok sevilerek yaygın üne kavuşmuş bir şairidir.
- Doğum tarihi: 21 Nisan 1927, Diyarbakır
- Ölüm tarihi ve yeri: 2 Haziran 1991, Ankara
- Defnedildiği yer: Cebeci Asri Mezarlığı, Ankara
- Çocukları: Filinta Önal
Son Güncelleme 6 ay önce
Ahmed Arif, Türk edebiyatına ölümsüz birçok eser bırakan ünlü şair ve gazetecidir. Ahmed Arif’in gerçek adı Ahmet Hamdi Önal’dır. Ünlü şairin en çok bilinen eseri Hasretinden Prangalar Eskittim şiiridir. Ahmed Arif edebi kişiliğinde Toplumcu Gerçeklikten etkilenmiştir ve edebiyatını bu çerçevede ortaya koymaya çalışmıştır.
Ahmed Arif Kimdir?
Ahmed Arif’in gerçek adı ile Ahmet Hamdi Önal Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerindendir. Babası Arif Hikmet, annesi ise Sare Hanımdır. Ahmed Arif yaşamı boyunca 4 adet kitap kaleme almıştır. Bu kitaplar Hasretinden Prangalar Eskittim, Leylim Ley, Cemal Süreya’ya Mektuplar ve Yurdum Benim Şahdamarım’dır.
Ahmed Arif’in Hayatı

Ünlü Türk şair Ahmed Arif, 23 Nisan 1927 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Ahmed Arif sekiz kardeşin en küçüğüydü. Küçük yaşta annesi Sare’yi kaybetmesi sebebi ile ileriki yaşamında birçok yeni anne ile tanıştı. Ahmed Arif, babası Arif Hikmet’in devlet memuru olması sebebi ile birçok kez yaşadığı ili değiştirdi.
Küçük yaşta Diyarbakır’dan Şanlıurfa’nın Severek ilçesine taşınmıştır. Ahmed Arif diğer yaşıtlarına göre çok farklıydı. Okumayı ve yazmayı ilkokula başlamadan önce ana okulda öğrenmiştir. Ortaokulu babasının yeni görevi sebebi ile Urfa’da okumak mecburiyetinde kaldı. Ünlü şair liseyi okumak için Afyon’a gitti ve Afyon’da liseyi yatılı olarak okudu. Şiirsel anlamda büyük zenginliği ve kendisinde şiir sanatını görmesi açısından Afyon ve Afyon’da okuduğu yatılı okul çok önemlidir. Yazdığı ilk şiiri o yılların popüler şiir dergilerden biri olan Seçme Şiirler Demeti Dergisi’nde yayınlandı. Ahmed Arif’in ilk şiirinin dergide yayınlanmasından sonra şiirden ilk kez para kazanmaya başladı. İlk şiirinde aldığı ilk telif ücreti on liraydı.
Ünlü şair askerliğini de İstanbul Riva’da yapmıştır. Şair üniversiteyi Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okumaya başladı fakat tutukluklarından ötürü eğitimini tamamlayamadı. 1951 ve 1952 yıllarında iki kez tutuklanarak hapse gönderildi. Tutuklu yıllarından sonra birçok çeşitli gazetede görev aldı. 1968 yılında Ahmed Arif’in en meşhur kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim şiir kitabı yayınlandı. Yayınlanan şiir kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim, 23 baskıya kadar ulaştı. Bunun yanında kendi seslendirdiği Hasretinden Prangalar Eskittim şiir kaseti o yıllarda yirmi binden daha fazla sattı. Ünlü şair ve gazeteci Ahmed Arif 2 Haziran 1991 yılında hayata gözlerini yumdu.
Hasretinden Prangalar Eskittim Şiiri
Seni, anlatabilmek seni.
İyi çocuklara, kahramanlara.
Seni anlatabilmek seni,
Namussuza, halden bilmeze,
Kahpe yalana.
Ard-arda kaç zemheri,
Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.
Dışarda gürül-gürül akan bir dünya…
Bir ben uyumadım,
Kaç leylim bahar,
Hasretinden prangalar eskittim.
Saçlarına kan gülleri takayım,
Bir o yana
Bir bu yana…
Seni bağırabilsem seni,
Dipsiz kuyulara,
Akan yıldıza,
Bir kibrit çöpüne varana,
Okyanusun en ıssız dalgasına
Düşmüş bir kibrit çöpüne.
Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin,
Yitirmiş öpücükleri,
Payı yok, apansız inen akşamdan,
Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene,
Seni anlatabilsem seni…
Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum, kapama gözlerini…