Nazım Hikmet

Nazım Hikmet Kimdir?

Tam adı Nazım Hikmet Ran olan dünyaca ünlü şair, 15 Ocak 1902 tarihinde dünyaya gelmiş ve 3 Haziran 1963 yılında ise dünyadan ayrılmıştır. Şiirleriyle günümüz dünyasından adından sıkça söz ettiren Nazım Hikmet, romantik devrimci ve romantik komünist olarak tanımlanmaktadır.

Nazım Hikmet

Yaşamı boyunca birçok kez tutuklanmış ve hayatının önemli bir kısmını hapishanede geçirmiştir. Eserleri birçok ödül almış ve dünya üzerinde birçok dile çevrilmiştir. Yasaklı olduğu dönemlerde farklı isimler ile yayın yapmıştır. Bu isimlerden bazıları şu şekildedir:

  • Ahmet Oğuz
  • Ercüment Er
  • Orhan Selim
  • Mümtaz Osman

Ülkemizde serbest nazımın ilk uygulayıcısıdır ve günümüz şiir dünyasının en önemli isimleri arasında yer almaktadır. 12 yılı aşan bir süre içerisinde defalarca cezaevine girdi ve en sonunda tarihler 1951 yılını gösterdiğinde Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Daha sonra karar Bakanlar Kurulu tarafından iptal edildi fakat ne yazık ki ölümünün üzerinden 46 yıl geçtikten sonra… Mezarı Rusya-Moskova’da bulunmaktadır.

Nazım Hikmet’in Hayatı

Takvimler 15 Ocak 1902’yi gösterdiğinde dünyaya gelmiş Nazım Hikmet. İlk şiiri olan Feryad-ı Vatan’ı çocuk diye nitelendirebileceğimiz yıllarda yani 11 yaşında yazdı. Sırayla Mekteb-i Sultani ve Bahriye Mektebi okullarından mezun oldu. Bahriye mektebinden mezun olduktan sonra stajyer subay olarak okula bağlı olan Hamidiye gemisinde çalışmaya başladı. Fakat 17 Mayıs 1921 tarihinde aşırı hareketler bulunduğu gerekçesiyle ordudan çıkarıldı.

Daha sonra Bolu’da öğretmenlik yaptı ve sonrasında Moskova’ya giderek burada siyasi bilimler ve iktisat bölümlerini okudu. Burada okuduğu sırada 1921 Moskova devrimine şahit oldu ve komünizm ile burada tanıştı.

Türkiye’ye döndükten sonra Aydıklık Dergisinde şiir ve yazıları yayımlanmaya başladı. Fakat dava açılmasından sonra tekrar geri dönmek zorunda kaldı. Birçok kez ülkeye gidip gelen Nazım Hikmet, 25 Temmuz 1951 tarihinde vatandaşlıktan çıkarılmasının üzerine Polonya vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını aldı.

Bu sefer takvimler 2 Haziran 1963’ü gösteriyordu. Ne yazık ki Nazım, bu tarihte yani 61 yaşında kalp krizi sonucu hayta gözlerini yumdu.

Edebi Kişiliği

Nazım Hikmet, yayımladığı ilk şiirlerini hece ölçüsünü kullanarak yazdı. Fakat şiir yazdıkça hece ölçüsünden uzaklaşıp yeni formlar arayışına girdi ve daha sonraları hece ölçüsünü bırakarak şiirlerini Türkçeye has vokal özellikleriyle bir ahenk oraya çıkarıp serbest ölçüyle yazmaya başladı. Şiirlerini yazdığı dönemde Mayakovski ve fütürizmi benimseyen Nazım, Sovyet şairlerden etkilendi. Yazdığı şiirler birçok sanatçı ve grup tarafından bestelendi.

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir