2006 yılında kazandığı Nobel Edebiyat ödülüyle ilk defa Nobel ödülü kazanan Türk unvanını elinde bulunduran Orhan Pamuk dünya çapında bir roman yazarı ve edebiyatçıdır. Yazdığı romanlar hem ülkemizde hem de dünyada oldukça meşhurdur. Eserleri bir çok dile çevrilen Ünlü yazarımız Orhan Pamuk’un hayatına kısaca bakalım:
7 Haziran 1952’de İstanbul Nişantaşı’nda doğdu. babasının adı Gündüz, annesinin adı Şekure’dir. Babası ve dedesi yüksek mühendisti. Bu yüzden ailesi onun da mühendis olmasını istiyorlardı. Fakat onun gönlünde ressamlık vardı. 22 yaşına kadar resimle ilgilendi.

Robert Kolejini bitiren Orhan, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümüne girdi ve buraya üç sene devam etti. Mimar olmak istemediğini anlayınca bu okulu bıraktı ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilikbölümüne girdi.
İlk romanı Karanlık ve Işık ile 1979’da Milliyet Roman Ödülü’nü kazandı. Bu roman sonraki adıyla yani Cevdet Bey ve Oğulları olarak 1982 yılında kitap haline geldi.
Aynı yıl, yani 1982 yılında 1982’de Aylın Türegün adlı eşiyle evlendi. Bu evlilikten 1991 yılında Rüya adlı bir kızı oldu. 1983 yılında ikinci romanı Sessiz Ev yayınlandı. 1985 yılında ise Beyaz Kale adlı tarihi romanı yayınlandı.
Üçüncğ romanının ardından Eşiyle birlikte Amerika’ya giderek burada 3 yıl kadar yaşadı. Amerika’dayken Colombia Üniversitesi’nde çalışma fırsatı buldu.
1990 yılında Kara Kitap adlı romanı piyasaya çıktı. Bu romanı üslubu ve içeriğiyle çoğu edebi çevrelerce bir başyapıt olarak kabul edildi. 4 yıl sonra Yeni Hayat yayındaydı.
1998 yılında diğerlerinden farklı olarak nitelendirilen Benim Adım Kırmızı adlı tarihi ve polisiye tarzındaki romanla yazar bir kez daha raflarda ve gönüllerde yerini aldı. İlk ve Son siyasi romanım diye nitelediği Kar ise 2002 yılında yayınlandı.
Pamuk 7 Aralık 2006’da, İsveç Akademisi’nde “Babamın Bavulu” ismini verdiği Nobel konuşmasını yaptı. Ödülünü ise 10 Aralık 2006’da Stockholm Konser Salonu’nda düzenlenen törende İsveç kralı XVI. Carl Gustaf’dan aldı.
Nobel ödülünü edebi başarısıyla değil de verdiği siyasi demeçle aldığını iddia edilen yazar yabancı bir dergiye şu demeci vermişti:
“Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi.”
Bu söyleminden ötürü Pamuk’un hakkında 2005’te TCK’nın 301. maddesinden ‘Türklüğe hakaret’ davası da açıldı. Fakat Dava 2006’da düştü. 2008 yılında son romanı Masumiyet Müzesi yayınladı.