Isaac Newton

Son Güncelleme 6 ay önce
Doğum Tarihi: 4 Ocak 1643
Doğum Yeri: Woolsthorpe Manor, İngiltere
Ölüm Tarihi: 31 Mart 1727
Ölüm Yeri: Kensington (Londra), İngiltere
Babası: Isaac Newton Sr.
Annesi: Hannah Ayscough
Ünü: Fizikçi, Matematikçi, Astronom
Eğitim: Trinity College, Cambridge (1668), Trinity College, Cambridge (1661 – 1665), The King’s School, Grantham (1661)
Hastalığı: Kekemelik / Depresyon
Olağanüstü bir deha ve yetkin bir fizikçi, matematikçi, astronom ve simyacı olan Sir Isaac Newton, yaşadığı dönemin en büyük ve en etkili bilim adamı olarak kabul edilir. 17. Yüzyıl Bilim Devrimi’nin en önemli katkılarından biri olan “Philosophiae, Natrualis, Principia Mathematica” adlı kitabında ortaya koyduğu modern fizik prensiplerini geliştirdi. Popüler olarak Principia olarak bilinen kitap, yüzyıllar boyunca bilimin ön safında kalan evrensel çekim ve hareket yasaları kavramlarını vurguladı. Ayrıca, renk teorisi üzerinde çalıştı ve geliştirdi. Rengin, ışığın içsel bir özelliği olduğu gerçeğini ortaya koyan ve yansıyan, dağınık ya da iletildiğinde, spektrumda veya gökkuşağında görülebilen çok sayıda renge ayrılan beyaz bir ışık olduğundan bahsetti.
İlk pratik teleskopu kurmaktan sorumluydu. Newton aynı zamanda güç serilerinin çalışmasına katkıda bulundu, binom teoremini tamsayı olmayan üstellere genelleştirdi ve bir fonksiyonun köklerine yaklaşmak için bir yöntem geliştirdi. Bunların dışında, Newton simya ve ilahiyat alanında da kayda değer ve önemli katkılarda bulunmuştur. Hayatında matematikçi Lucasian Profesörü, Kraliyet Topluluğu Başkanı ve Nüfus Şefi ve Nane Ustası gibi sayısız önemli görev yaptı.
Isaac Newton Erken Yaşamı ve Çocukluğu
Isaac Newton, 4 Ocak 1643’te Woolsthorpe Manor, İngiltere, Hannah Ayscough ve Isaac Newton’da doğdu. Babası doğumdan üç ay önce öldü. Hannah, üç yaşındaki Newton’u anneannesi Margery Ayscough’un bakımı altında bırakarak Peder Barnabus Smith ile evlendi.
Newton, ilk eğitimini Grantham’daki The King’s School’dan aldı ve burada üst sıralara yükseldi. Daha sonra 1661’de Trinity College, Cambridge’de hem okudu hem de okuldan maaş alacak şekilde çalıştı. Cambridge’deki yılları boyunca, Newton’un fizik, matematik, optik ve astronomi alanlarına ilgisi başladı. Standart müfredatı öğrenmesinin yanı sıra, ileri bilime ilgi duydu ve zamanını modern filozofların eserlerini okuyarak geçirdi.
1665’teki veba salgını, üniversitenin iki yıllığına kapatılmasına zorlandı ve Newton zamanını, Woolsthorpe’da evinde geçirdi. Ancak, çalışmalarını bırakmadı ve aynı şekilde özel olarak devam etti.
Bu iki yıl boyunca, Newton’un hesaplama, optik ve kütle çekim yasası üzerine kuramlarının gelişimi üzerine çalıştığı düzenli çalışmaları oldu. Hatta genelleşmiş binom teoremini keşfetti ve daha sonra matematiksel bir teori geliştirmeye başladı.
Newton, matematiğe yoğun bir şekilde katkıda bulundu ve çalışılan konuların her bir dalını belirgin bir biçimde ilerletti. Daha sonra matematiksel makaleleriyle yayımlanan 1666 yazısında akıcılık ya da matematik üzerine çalışmaları yer aldı.
Çizim teğetlerinin eğrilere olan analitik geometrilerindeki güncel problemlere çözümlerini ve onu uzayın içine sokan eğrilerle (entegrasyon) sınırlanan alanları tanımladı. Newton, problemlerin birbirine ters olduğunu keşfetti.
Ayrıca, bugün farklılaşma ve entegrasyon hesabı olarak bilinen, akı ve ters akı metodu yöntemiyle, eğriliğin problemlerini çözmek için genel yöntemler keşfetti. Leibniz’in cebirsel olarak matematiksel ifadeyi kullanmasından farklı olarak Newton, aynı şeyi ifade etmek için hem cebiri hem de geometriyi kullandı.
Newton, sonlu farklar teorisine önemli katkı sağlamıştır ve Diophantine denklemlerine çözüm üretmek için kesirli indeksleri kullanan ve geometriyi koordine eden ilk kişi olmuştur.
Cambridge’e 1667’de Trinity Fellow olarak döndü.
Isaac Newton ve Profesyonellik Yılları
Bir profesör olarak, Newton’un bir öğretmen olarak hizmet vermesi gerekiyordu.
Newton, bir cam prizmasıyla ışığın kırılmasını inceleyen bir süre boyunca optik çalışmaları üzerine çalıştı. Yıllar boyunca incelikli, rafine ve kesin deneyler Newton’un nihayetinde rengin içsel bir ışık özelliği olduğunu ve ışığın parçacıklardan oluştuğunu keşfetmesini ve sonuçlandırmasını sağladı.
Newton, beyaz ışığın, gökkuşağında ve spektrumda görülebilen, sonsuz çeşitli renklerde ışınların bir karışımı olduğunu keşfetti. Dahası, bir prizmanın neden olduğu beyaz ışığın çok renkli bir spektruma kırılmasının bir mercek ve ikinci bir prizma kullanarak beyaz ışığa yeniden katılabileceği gerçeğini belirledi. Hatta beyaz ışık, renkli ışık oluşturmak için kırıldığında, özelliklerini değiştirmediği gerçeğini bile ele aldı.
Bu rengin, daha sonra Newton’un renk teorisi olarak bilinen, kendi rengini oluşturan nesneler yerine, zaten renkli ışıkla etkileşime giren nesnelerin sonucu olduğu sonucuna varmıştır. Bu teoriyi kanıtlamak için Newton, Newton teleskopu olarak bilinen 1668’de bir teleskop üzerine çalıştı. Daha sonra 1672’de Newton, “Opticks: Or, A Treatise Of The Reflections, Refractions, Inflections And Colours Light” başlıklı ışık, optik ve renk üzerine yayınlanmış ilk çalışmasını yayınladı. Ancak çalışması, Robert Hooke da dahil olmak üzere Royal Society’deki bir çok kişi tarafından olumsuz eleştirilere maruz kaldı.
Eleştiriyi iyi değerlendiremeyen ve çalışmasının herhangi bir eksikliğinin bulunmadığını reddeden Newton, 1679’da annesinin ölümünden sonra sinir krizi geçirdi. Newton altı yıl aradan sonra her türlü entelektüel yazışmadan çekildi. Bu zaman zarfında Newton’un çekim kuvveti ve etkileriyle ilgili teorisini geliştirdi.
Newton, Ay’ın hareketini belirleyen tek bir kuvvetin, bir elmanın bir ağaçtan düşmesi ve bir sarkacı ile bir sling arasındaki ilişkiyi belirledi.
Hooke’un teorisini geliştirmek için, o, gezegensel yörüngelerin eliptik biçiminin, yarıçap vektörünün karesiyle ters orantılı bir merkezcil kuvvetden kaynaklandığını kanıtladı.
Newton mekaniği ve yerçekimi teorisi üzerine çalışmaya başladı ve 1687’de ‘Philosophiae, Natrualis, Principia Mathematica’ başlıklı ilk kitabıyla başladı. Popüler olarak Principia olarak bilinen kitabın ilk baskısı, mekanik biliminin temelini oluşturdu. Newton, göksel cisimlerin hareketlerini kontrol etmek için çekim kuvvetinin sorumlu olduğunu açıkladı.
Çalışmanın yayınlanması, Hooke tarafından intihal suçlamalarına yol açmış olsa da, çoğu bilim insanı Hooke’un sadece bu fikrin teorileştirdiğini ve Principia’nın yansıttığı şeklindeki kanıtın Newton’un eseri olduğunu bildiği için reddedilmiştir.
Isaac Newton ve Kişisel Yaşamı
Mükemmel bir profesyonel hayata yakın olmasına rağmen, Newton’un kişisel hayatı mükemmel değildi. Güvensizlik, gurur ve hatta zihinsel istikrarsızlıktan muzdaripti.
Newton son yıllarını Winchester İngiltere’deki Cranbury Park’ta yeğeni ve kocasıyla geçirdi. Bilimsel keşifleri ve çok fazla parası nedeniyle önemli ölçüde popülerlik kazanmıştı.
Newton, 31 Mart 1727’de, karnında şiddetli bir ağrı yaşadıktan sonra uykusunda son nefesini verdi. Westminister Manastırı’na gömüldü.
Sonunda, Newton, yaşadığı dönemin en büyük bilim adamı ya da dahi olarak adlandırıldı. Hatta Aristo, Plato ve Galileo gibi insanlara benzetildi.
Westminister Manastırı’nın girişinin kuzeyinde, anısına inşa edilmiş olan Newton’un anıtı adıyla bir anıt var.
Isaac Newton Çalışmaları ve Kitapları
- Principia: Vol. II: The System of the World
- Newton’s Philosophy of Nature: Selections from His Writings
- Principia : Vol. 1 The Motion of Bodies
- The Principia : Mathematical Principles of Natural Philosophy
- Opticks: or, A Treatise of the Reflexions, Refractions, Inflexions and Colours of Light
- Selections From Newton’s Principia (Science Classics Modules for Humanities Studies)
- Isaac Newton: Philosophical Writings (Cambridge Texts in the History of Philosophy)
- Observations upon the prophecies of Daniel, and the Apocalypse of St. John
- Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica: Tomus 1 (Latin Edition)
- Isaaci Newtoni Opera Quae Exstant Omnia, Volume 5
- Sir Isaac Newton’s Mathematical Principles of Natural Philosophy and His System of the World
- The Method of Fluxions and Infinite Series the Method of Fluxions and Infinite Series: With Its Application to the Geometry of Curve-Lines (1736) with
- The Works of Richard Bentley, Volume 3
- Sir Isaac Newton’s Two Treatises of the Quadrature of Curves and Analysis by Equations of an Infinite Number of Terms
- The First Three Sections of Newton’s Principia: With an Appendix, and the Ninth and Eleventh Sections (Classic Reprint)
- Memoires of the Life, Writings, and Discoveries
- The Mathematical Principles of Natural Philosophy, Volume 1
- A Compleat System of General Geography: Expalining the Nature and Properties of the Earth
- Isaac Newton’s Papers and Letters on Natural Philosophy: And Related Documents
- Arithmetica Universalis: Sive de Compositione Et Resolutione Arithmetica Volume 1
- An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture : In a letter to a friend
- The Mathematical Papers of Isaac Newton: Volume 1
- The Method of Fluxions and Infinite Series: With Its Application to the Geometry of Curve-Lines (Classic Reprint)
- El Libro de la Tierra: Antología Mayor – 101 Autores
- Newton’s Forgotten Lunar Theory, His Contribution to the Quest for Longitude: Includes Newton’s Theory of the Moon’s Motion
- Principia Mathematica Cohen 2
- Principia Mathematica Cohen 1
- Newton’s Principia, First Book, Sections I, II, III with Notes and Illustrations and a Collection of Problems Principally Intended as Examples of Newton’s Methods
- Newton’s Principia, First Book, Sections I., II., III.: With Notes and Illustrations, and a Collection of Problems Principally Intended as Examples of
- Philosophi] Naturalis Principia Mathematica, Volume 3
- Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, Volume 3
- Tables for Renewing and Purchasing of the Leases of Cathedral-Churches and Colleges According to Several Rates of Interest; With Their Construction and Use Explained. Also Tables for Renewing and Purc
- Lectiones Opticae & Geometricae in Quibus Phaenomenon Opticorum Genuinae Rationes Investigantur, AC Exponuntur Et Generalia Curvarum Linearum Symtomata Declarantur / Auctore Isaaco Barrow … (1674)
- Observations Upon the Prophecies of Daniel
- Mathematical Principles of Natural Philosophy and His System of the World
- The Principia: Mathematical Principles of Natural Philosophy: Library Edition
- Newton’s Principia: The Mathematical Principles of Natural Philosophy: To Which Is Added Newton’s System of the World
- Philosophi Naturalis Principia Mathematica (Classic Reprint)
- Principia Mathematica
- Form in the Menscheitsdammerung: A Study of Prosodic Elements and Style in German Expressionist Poetry
- Optique de Newton. Tome 1 (A0/00d.1787)
- Optique de Newton. Tome 2 (A0/00d.1787)
- Sir Isaac Newton’s Mathematical Principles of Natural Philosophy and His System of the World, 2
- Two Letters of Sir Isaac Newton to Mr. Le Clerc, … in Holland. the Former Containing a Dissertation Upon … I John, V.7. the Latter Upon … I Timothy, III. 16. Published from Authentick Mss …
- A Catalogue of the Portsmouth Collection of Books and Papers Written by or Belonging to Sir Isaac Newton: The Scientific Portion of Which Has Been Presented by the Earl of Portsmouth to the University
- Sir Isaac Newton’s Enumeration of Lines of the Third Order, Generation of Curves by Shadows, Organic Description of Curves, and Construction of Equati
- Universal Arithmetick, or a Treatise of Arithmetical Composition and Resolution (Classic Reprint)
- The Chronology of Ancient Kingdoms Amended
- Sir Isaac Newton: A Catalogue of Manuscripts and Papers
- The Laws of Gravitation: Memoirs by Newton, Bouguer and Cavendish
- The Mathematical Papers of Isaac Newton: Volume 2, 1667-1670 (The Mathematical Papers of Sir Isaac Newton)
- The Mathematical Papers of Isaac Newton: 1683-84 v. 5 (The Mathematical Papers of Sir Isacc Newton)