Hz. Hüseyin

- Doğum tarihi: MS 8 Ocak 626, Medine, Suudi Arabistan
- Ölüm tarihi ve yeri: MS 10 Ekim 680, Kerbela, Irak
- Defin tarihi ve yeri: İmam Hüseyin Türbesi, Kerbela, Irak
- Ölüm sebebi: Kerbelâ Olayı'nda şehit edilme
Son Güncelleme 6 ay önce
İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.v) iki erkek torunundan biri olan ve bir Aşure Günü savaş meydanında şehit edilen, Hz. Hüseyin, İslam aleminin önemli şahsiyetlerinden biridir. Hem sünni müslümanların hem de şii müslümanların büyük saygı ve muhabbet besledikleri Hz. Hüseyin’i (r.a) kısaca tanıtan bir yazı yazdık:
Hz. Hüseyin Kimdir?
Hz. Hüseyin (r.a), Hz. Muhammed’in (s.a.v) kızı olan Hz. Fatıma (r.a) ve amcasının oğlu olan Hz. Ali’nin (r.a) evliliğinden doğan iki oğlundan biridir. Tam adı Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib’dir ve 626 yılında doğmuştur. 680 yılında Kerbela’da şehit edilmiştir. On iki imamların üçüncüsü kabul edilen Hz. Hüseyin’in soyundan gelenlere Seyyid denir.
Hz. Hüseyin Neden Şehit Edilmiştir?
İslam ülkelerinde siyasi bir saltanat oluşturmak isteyen Emevi Devleti’ine muhalif olduğu için Emevilerce Kerbela Savaşı’nda şehit edilmiştir.
Kerbela Olayı kısaca nedir?
10 Ekim 680 tarihinde, Hicri Takvim’e göre ise 10 Muharrem 61’e denk gelir ki bu Aşure Günü’dür, bugünkü Irak hudutları içersinde yer alan Kerbelâ şehrinde, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’ne bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid’e bağlı ordu arasında meydana gelen savaşa denir.
Savaşın nedeni ise Yezid’in kendisini halife ilan etmesi üzerine Yezid karşıtları Hz. Hüseyin’in halife olmasını isteyerek ona tabi oldular. Bunun üzerine Yezid’in ordusu, Kerbela denilen yerde Mekke’den Kufe’ye doğru yola çıkan Hz. Hüseyin’in adamlarıyla savaşa girdi.
Hz. Hüseyin ve ona yakın isimler Aşure Günü şehit edildikleri için bugünü şii müslümanlar yas ilan ederler.
Hz. Hüseyin’in Sözlerinden biri:
“Ben Ölümü Saadet Biliyorum ve Zalimlerle Yaşamayı İse Zillet”.