Nefi Demirci, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı
Kerküklülerin önemli isimlerinden biri. Halen Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı olan Dr. Demirci 1934te Kerkükün Musalla semtinde dünyaya geldi. Dedesi Hıdır Lütfi bir Osmanlı subayı.

İstiklal Harbinde de yaralanan Hıdır Lütfi, Mevlananın so-yundan, 1045de Konyadan Kerküke gelen Şeyh Kemalin ailesinden geliyor. Şair Hıdır Lütfi, Türkiyede subay olan oğluna yazdığı bir mektup nedeniyle, 1938de “gizli teşkilat kurmak” ve “Turancılık” suçla-masıyla hapsediliyor. Önce idam cezasına mahkum ediliyor, sonra müebbet hapse çevriliyor, 4 yıl yattıktan sonra serbest bırakılıyor.
Arap Milliyetçiliği teme-linde yarı sosyalist ve totaliter bir ideoloji içeren Baas Partisi, Kerküklü aydınları Turancılık ve Türkiyecilik ile yaftalamış hep. İlk, orta ve lise eğitimini Kerkükte tamamlayan Nefi Demirci, 1953de İstanbula gelerek Tıp okudu.
Bir süre Kerkükte çalıştıktan sonra 1967de Türkiyeye yerleşti. 1996ya kadar İstanbul Araştırma ve Eğitim Hastanesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Dr. Demirci 1967-2003 yılları arasında zorunlu bir sürgünlük yaşamış. Baas rejimi Dr. Demircinin Kerküke girmesini yasaklamış. Amcasının oğlu Dr. Rıza Demirci de, Necdet Kocak, Adil Şerif, Abdul-lah Abdurrahman ile birlikte 1980de Saddam rejimi tarafından katledilmiş.
Kerkükte Baas rejiminin zulmünü anlatan Dr. Nefi Demirci, “Amca oğlum Rıza Demirci, 1980de Saddamın gizli polisi tarafından gözaltına alındı. Orman Bakanlığında müsteşardı, Orman Fakültesinde de hocaydı. Cesedine bile ulaşa-madık. Ailemiz darmadağın edildi. Ailece çok baskılar yaşadık, acı günler gördük” diyor.