İmparator Neron Kimdir?
Roma İmparatorluğu’nun en bilinen imparatorlarından Neron, milattan sonra 54 ile öldüğü yıl olan 68’e kadar hüküm sürmüştür.
İktidara Geldiğindeki Siyasal Durum

Popüler kültürde oldukça yeri olan ve Roma’yı yakan deli imparator olarak bilinen Neron aslında tam tersi bir kişiliktir. Hüküm sürdüğü kısa süre boyunca devasa boyutlardaki imparatorlukta altyapı ve imar işlerine önem verdi. Sosyal yaşam için tiyatrolar, gösteri binaları yaptırmasının yanı sıra çeşitli yarışmalar ve festivaller düzenleyerek genel kültür anlamında iyi işlere imza attı ve kısa sürede halk arasında son derece sevilen bir imparator haline geldi. Roma İmparatorluğu yüzyılın başında Sezar’ın ve ardıllarının fetihleri sayesinde ucu bucağı olmayan bir büyüklüğe kavuşmuştu. Batıda Britanya Adası’ndan Doğu’da Suriye ve Ermenistan’a kadar uzanan topraklara hakimlerdi. Böylesine büyük ve bir o kadar da karışık durumdaki imparatorluğun başına gelen Neron başarılı sayılabilecek bir yönetim gösterdi.
İsyanlar ve Savaşlar
Neron başa geldiği sırada siyasal boşluktan faydalanan bazı valilere ek olarak Roma boyunduruğu altındaki halklarda isyan hareketleri görüldü. Bu ayaklanmalardan en ciddisi Britanya’daki Boudicca Ayaklanması’dır. Kraliçe Boudicca önderliğinde ayaklanan Britanya kabileleri Romalıları uzun süre uğraştırsalar da isyan kanlı bir şekilde bastırıldı. Batı’daki sorunları halleden Neron gözünü Doğu’ya Part İmparatorluğu’na çevirdi. Partlar ile yapılan bir dizi savaşın ardından Suriye ve Ermenistan Roma İmparatorluğu’na bağlandı.
Ölümü ve Büyük Roma Yangını
Neron dönemi meydana gelen en tarihsel olaylardan biri de imparatorluğun başkenti Roma’da çıkan yangındır. Popüler kültürde yangını deliren Neron’un çıkardığı söylense de bu iddianın tarihsel herhangi bir gerçekliği bulunmamaktadır. Yine de rakipleri türlü entrikalar ile Neron’u tahttan indirmek istiyordu. Saray muhafızları olarak bilinen Preatorianlarlara verilen rüşvet neticesinde imparator 68 yılında tahttan indirildi ve bu durumu kendine yediremeyerek intihar etti.