Davranışçılığın kurucusu olarak bilinen John Broadus Watson, 1878 yılında Amerika Güney Carolina’da dünyaya gelmiştir. 16 yaşına geldiğinde üniversiteye giren Watson, 21 yaşında yüksek lisansını da vererek üniversiteden mezun olmuştur.

Watson, eğitim hayatında üniversite ile birlikte büyük bir değişim yaşamaya başlamış, felsefe çalışabilmek için Chicago Üniversitesi’ne devam etmeye başlamıştır. 1903 yılında “Hayvan Eğitimi: Beyaz farelerin fiziksel gelişimi üzerine deneysel çalışma” başlıklı teziyle bu üniversiteden kendi alanında ilk doktora derecesini alan kişi de Watson olmuştur. Chicago Üniversitesi’nde 5 yıl görev yapan Watson, profesör olarak John Hopkins Üniversitesi’ne geçmiştir.
Davranışçı Yaklaşım kuramının kurucusu olan Watson’ın görüşlerine karşıt görüşler de ortaya atılmış, bunlar da birer yaklaşım olarak psikoloji dünyasında ele alınmıştır. 1919 yılında “Davranışçı Görüşe Göre Psikoloji” adlı çalışması ile Davranışçı Yaklaşım’ın ilkelerini ortaya koymuş ve büyük yankı uyandırmıştır.
John Broadus Watson’ın fikrine göre insanlar ve hayvanlara her türlü davranış koşullanma ile öğretilebilir. Bu düşüncesini de “On iki Çocuk İddiası” ile açıklamıştır. Bu iddiayı 1930 yılında “Bana bir düzine sağlıklı, iyi yapılı çocuk getirin. Bu çocukların yetenekleri, eğilimleri, kabiliyetleri, mesleki ilgileri ve hatta genetik bağlarına rağmen; ben size rastgele seçtiğim çocuklarda her birini özel alanda doktor, hukukçu, sanatçı, iş adamı, dilenci ve hırsız olarak yetiştirmeyi garanti ederim.” şeklinde ifade etmiştir. Bu iddiası ile organizmalardaki kalıtımı yok saymış, çevre koşulları sayesinde çocukları koşullayıp her birinden farklı mesleklere sahip insanlar oluşturabileceğini belirtmiştir.
1920 yılında Watson ve yardımcı asistanı, Küçük Albert Deneyi ile koşullanma sayesinde korku tepkisinin öğretilebileceğini ispat etmişlerdir. Bu deneyden sonra da Peter Deneyi ile de korkmamanın da öğretebileceğini ispatlamıştır. Psikolojide duyarsızlaştırma olarak betimlenen bu yöntem ile insanın korku tepkisi söndürülmüştür.
John Broadus Watson’ın Davranışçı Kuramı’nın genel açıklaması şöyledir;
1- Davranışçı Yaklaşım, öğrenmeyi zor zihinsel bir süreç değil, aksine basitçe uyarıcı – tepki bağı şeklinde açıklar.
2- Davranışçı Kuramda kalıtım göz ardı edilmekte ve çevre başrole oturmaktadır.