
- Doğum tarihi: 23 Mart 1876, Çermik
- Ölüm tarihi ve yeri: 25 Ekim 1924, İstanbul
- Defnedildiği yer: II. Mahmud Türbesi, İstanbul
- Edebî akım: Türkçülük ve Türk milliyetçiliği
- Meslek Toplum bilimci, Yazar, Şair, Siyasetçi, Türkolog ve Fikir Adamı
Son Güncelleme 4 ay önce
1876 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Türkçülük akımının en büyük temsilcisidir ve bu nedenle, siyaset hayatında çok etkisi olmuştur. Verdiği edebiyat eserleri sayesinde, Türk Edebiyatına biçim ve dil yönünden çok büyük katkıları olmuştur.
Ziya Gökalp’in hayatı
1890 yılında Diyarbakır Askeri Rüştiyeyi bitirdi. 1894 yılında Askeri İdadi’yi başarılı bir şekilde bitirmiştir. 1895 yılında, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi oldu. 1898 yılında tutuklandı. 1 yıl kadar tutukluluk süresinde yazılarına ağırlık verdi ve hapis çıkışı Diyarbakır’a sürüldü. 1908 yılında İttihat ve Terakki Cemiyetinin Diyarbakır temsilcisi oldu. 1 yıl kadar sonra Selaniğe asil üye olarak çağrıldı. Kendisine partiye üye çekme ve partiyi anlatma görevi verildi.
1910 yılında Selanik’te sosyoloji öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Yaklaşık 5 yıl sonra, İstanbul Üniversitesinde ilk sosyoloji profesörü oldu. Bu göreve 1919 yılına kadar devam etmiştir. 1. Dünya savaşı sırasında Malta’ya sürgün edildi.
1921 yılında ateşli bir Atatürk taraftarı olarak Diyarbakır’a geri döndü. 1922 yılında, Ankara’da Kültürel yayınlar Dairesinde müdür oldu ve Türkçülüğün Esasları adlı eserini yayınladı. Ziya Gökalp, 25 Ekim 1924 yılında İstanbul’da hayata veda etmiştir. Hayatı boyunca Türkçülük konusunda çalışmıştır. Türk ailesinin evrimi ile İslam öncesi Türk dini ve devlet üzerine çalışmaları vardır. Ziya Gökalp, ateşli bir milliyetçiydi ve öğretilerin Türkiye’nin modernleşmesi yönünde, fikri bir kaynak sağladığına şüphe yoktur. Osmanlı imparatorluğunun dağılma döneminde, yeni bir ulusal kimlik arayışı içine girmiştir. Düşüncesinin temelinde, Türk toplumunun kendine özgü ahlaki ve kültürel değerleriyle, Batı’dan aldığı bazı değerleri kaynaştırarak bir sentez yaratma çabası vardır.
Ziya Gökalp’in eserleri
Limni ve Malta Mektupları, Kızıl Elma, Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak, Yeni Hayat, Altın Işık, Türk Töresi, Doğru Yol, Türkçülüğün Esasları, Türk Medeniyet Tarihi, Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler, Altın Destanı ve Üç Cereyan sayılabilir.