Tutankamon

Son Güncelleme 6 ay önce
Mısır’ın en genç firavunlarından biri olan Tutankamon (Tutankhamun), MÖ 1332-MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüştür. Asıl adı Tutankhaton olup, 4. Amenotep’in oğludur. Çocuk Kral olarak bilinen genç firavun, Antik Mısır’ın 18. hanedanındandı.
Amenotep, asırlık bir din sistemini, tek bir tanrıya, güneş tanrısı Aten’e ibadet etmek için değiştirdi ve Mısır’ın dini başkentini Thebes’den Amarna’ya taşıdı. Tutankamon, babasının ölümünden sonra, üvey kızkardeşi Ankhesenamen ile evlenip tahta geçti. Saltanatının başlarında babasının reformlarını tersine çevirdi. Amun tanrısına ibadetini yeniden canlandırdı ve Thebes’i dini bir merkez olarak restore etti. Kraliyet ailesiyle uzun süredir bağları olan yaşlı Ay ve orduların generali Horemheb, Tutankhaten’in baş danışmanı olarak görev yaptı.
Tutankamon, uzun boylu ama fiziksel olarak zayıftı, sol ayağında kemik hastalığı vardı. Bunun nedeninin akraba evliliği olduğu düşünülmektedir. 2010 yılında yayınlanan DNA testinde, Tutankamon’un anne babasının kardeş olduğu, eşi Ankhesenamen’un da kendisinin kardeşi olduğu görülmüştü.
Tutankhamun beklenmedik bir şekilde 19 yaşında öldü. 2010 yılında bilim insanları mumyalanmış kalıntıda sıtma parazitlerinin izlerini buldu.
Yapılan araştırmalarda Tutankamon’un kafatasının arkasında bir delik olduğu görüldü, bundan dolayı bazı tarihçiler genç kralın öldürüldüğü sonucuna varmıştı, ancak son yapılan testler deliğin mumyalanma sırasında oluştuğunu öne sürüyor. Buna rağmen Tutankamon’un generali olan Horemheb’in yönetimi ele geçirmek amacıyla kafasına sert bir cisimle vurmuş olabileceği de düşünülüyor.
Öldükten sonra bedenin korunması ve öbür dünya için hazırlıklı olmasını sağlayan Mısır dini geleneğine göre mumyalandı. Organları çıkarıldı ve reçine ile ıslatılmış bandajlara sarıldı, başının ve omuzlarının üzerine 24 kiloluk bir katı altın portre maskesi yerleştirildi. Mezarının küçüklüğünden dolayı tarihçiler, Tutankamon’un ölümünün beklenmedik olması gerektiğini söylemektedir.
1922’de Tutankamon’un mezarı keşfedildiği zamana kadar, İngiliz arkeolog Howard Carter, otuz yıldır Mısır antikalarını arıyordu. Arkeologlar, keşif sırasında antik Thebes’teki nehrin karşısındaki Krallar Vadisi’ndeki tüm kraliyet mezarlarının temizlenmiş olduğuna inanıyordu. Tutankamon’un mezarında bulunan eserler dünya çapında “Tutankhamun Hazineleri” olarak sergilendi. ABD’deki yedi şehirde sekiz milyon ziyaretçi, altın maskeyi ve mezardaki diğer 50 değerli eşyayı inceledi. Bugün mezar maskesi dahil olmak üzere en kırılgan eserler artık Mısır’dan ayrılmıyor. Hazineler, Kahire’deki Mısır Müzesi’nde bulunuyor.
Firavun’un lahdinde bulunan hiyeroglif yazı dikkat çekmişti: Firavunun mezarına kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır.