
- Doğum tarihi: 9 Nisan 1336, Şehr-i-Sebz, Özbekistan
- Ölüm tarihi ve yeri: Şubat 1405, Otrar, Çimkent, Kazakistan
- Defnedildiği yer: Gur-i Emir, Semerkand, Özbekistan
Son Güncelleme 7 ay önce
Tarihin gördüğü en büyük siyasi liderlerden ve askeri komutanlardan biri sayılan Timur’un Hayatı hakkında merak edilen ilginç kesitler sunacağız bu yazımızda sizlere. Çok ayrıntıya girmeden Timur kısaca kimdir, Türk müydü yoksa Moğol muydu? Neler yaptı, ne zaman ve nasıl öldü? Mezarı nerede gibi önemli ayrıntılarla işte Aksak Timur:
Timur ; Timur devletinin kurucusudur. Elde ettiği zaferler sonucunda Doğuda Türk İslam Dünyasının lideri konumuna gelmiştir. Timur ; Anadolu’da ilk kez siyasi birliği sağlayan Yıldırım Bayezid’i Ankara Savaşı’nda büyük bir yenilgiye uğratmış ve Osmanlının 11 yıl fetret devri yaşamasına sebep olmuştur.
Timur Hangi Dönemde Yaşamıştır?
9 Nisan 1336’da doğmuş ve 18 Şubat 1405 yılında ölmüştür. Doğum yeri bugünkü Özbekistan’ın sınırları içerisinde yer alan Keş şehrine bağlı Hoca Ilgar köyüdür. Babasının adı Turagay annesinin adının Tekira Hatun’dur. Babası Türk-Moğol kabilelerinden Barlaslar’ın reisidir.
Timur isminin anlamı nedir, Timurlenk ne demektir?
Aslı Temur olan kelime Çağatayca bir isim olup demir anlamına geliyor. Timurlenk ise Aksak topal timur demektir. Savaşta ağır bir darbe alıp topallamaya başlayınca bu şekilde tanınmıştır. Özellikle Avrupa’da bu lakapla tanınır.
Neler yapmış, nasıl yaşamıştır?
1370’den başlayarak düzenlediği seferlerle Harezm, Deşt-i Kıpçak, İran, Irak, Suriye ve Hindistan’ı topraklarına katmıştır. 1402’de yapılan Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’i mağlup ederek Osmanlı Devleti’nin Fetret Devri’ne girmesine sebep olmuştur.
Batı Avrupa’ya yaptığı kanlı seferler ise yıllarca sürmüştür. Avrupa’ya yaptığı Üç yıllık ve beş yıllık ve yedi yıllık üç seferi vardır. Bu seferlerde geçtiği şehirleri istila etmiş ve büyük zararlar vermiştir.
Nasıl Öldü?
18 Şubat 1405 tarihinde, Çin’e sefere düzenlediği esnada Otrar denilen yerde 69 yaşındayken Kulunç hastalığından öldü. Mezarının adı Gur Emir’dir. 19 Haziran 1941’de Sovyet antropolog Mikhail Gerasimov tarafından mezarından çıkartılarak incelenmiştir.
Büyük Timur İmparatorluğu Hakkında Kısa bilgi:
Timur’un kurduğu devlet, Türk-Moğol devlet esaslarına dayanmaktaydı. Bununla birlikte İslam medeniyeti unsurlarını da yansıtmaktadır. Hukukta ise Şeriat, Cengiz Yasalarının gerisinde durmaktadır. Timur, Cengiz Han’a saygısından dolayı devlet başkanı ünvan olarak Han değil Emir ünvanını tercih etmiştir.
Büyük Timur İmparatorluğu 1370 yılında kurulmuş, 1507 yılında yıkılmıştır. Başkenti Semarkand, dini ise islam’dır. Timurlular devrinde Türkistan ve Horasan, İslam mimarisi açısından en parlak dönemini yaşamış ve çok önemli tarihi eserler bu dönemde yapılmıştır.
Timur Hakkında Kısa Bilgi
– Timur DEVLETİ’NİN BAŞKENTİ SEMERKANT’TIR.
– Bu devlet 1369’da kurulmuş 1507’de yıkılmıştır.
– Timur ,Kaşgar ve Çağatay Hanlığı’na son vermiştir.
– Timur Altınorda Devletine son vermiş bu da Rus prensliklerinin güçlenmesine neden olmuştur.
– Timur ayrıca Yeni Delhi Türk Sultanlığının varlığına, Celayiroğullarına, ve Muzefferoğılarına da son vermiştir.
– Timur hükümdar ailesine mensup olmadığı için han değil emir unvanını kullanmıştır.
– Timur askeriyede onluk sistemi kullanmıştı.
– Timur Devleti’nin de ana dili Türkçedir.
– Timur monarşik bir yönetim anlayışına sahip olmuştur.
– Timur Devleti döneminde Ali şİr Nevai, Uluğ Bey, Ali Kuşçu ve Kadızade Rumi devlete önemli katkısı olan bilim insanlarıdır.
– Timur Devleti’ne de Şeybaniler ( Özbekler) son vermiştir.