
- Doğum tarihi: 7 Şubat 1478, Milk Street, Londra Şehri, Birleşik Krallık
- Ölüm tarihi ve yeri: 6 Temmuz 1535, Tower Hill, Londra, Birleşik Krallık
- Dini: Katolik
- Çocuklar: Margaret Roper, William Daunce, Cicely More, DAHA FAZLA
Son Güncelleme 4 ay önce
Thomas More, Britanyalı bir hukukçu ve din eğitimi almış engin bilgilere sahip bir kişidir. Onun reformist bir kişiliğe sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü Katolik kilisesine derinden bağlı bir kişi olarak bilinir. Thomes More’un VIII. Henry tarafından kafası kesilerek idam edilmesi, Katolik kilisesine karşı cephe arayışını da beraberinde getirmiştir.
Thomes More’un Katolik kilisesine bağlı kalmaya devam etmesi, yaşadığı dönemdeki savaşların bunu sağladığı fikriyle açıklanabilmektedir. More, gerçek anlamda iyi bir hayat sürdürebilmenin yolunun ancak dini bütünlükle sağlanabileceğini, dini inanışlar olmadan insanların frenlenmesinin mümkün olmadığını savunmaktadır. More’un düşüncesine göre ütopya bir adadır ve yönetim şekli de mutlak monarşidir. Onun döneminde kapitalizmin yükselişe geçmesi ve feodalizmin çökmesi monarşinin doğmasına olanak sağlamıştır. More’un ortaya koyduğu eserlerde bunların etkisini görmek mümkündür. Thomas More, Platon’un aksine özel mülkiyete karşı fikirdedir. Fakat özel mülkiyetin yasaklanması ile ilgili görüşü üretilen şeyler üzerinedir ve bu noktada Platon ile fikir birliğindedir.
More, kurtulması mümkün olmayan ve iyileşemeyecek derecede ağır hasta olan kişiler ile çok yaşlı insanların ötenazi olmalarını meşru görmektedir. Onun düşüncesine göre, bu tür insanların intihar etmelerinin yasaklanmasının hiçbir yararı yoktur ve bu kişiler çoktan topluma faydalı olma özelliğini kaybetmiş yararsız kişilerdir.
Tam manasıyla bir savaş karşıtı olan Thomas More’a göre, savaşların sebebi insanların içinde yatan sahiplik duygusuna dayanmaktadır. Bundan dolayı da More’un tüm dünya tarafından bilinen ütopyasında yer alan evlerin hepsi kıskançlık olmasın diye aynı tiptedir ve hiçbir şekilde kilitleri bulunmaz, evler her 10 yılda bir değiştirilir ki sahiplik duygusu gelişmesin.