
Son Güncelleme 7 ay önce
Kurtuluş Savaşı’nın doğu cephesindeki en önemli simgelerinden biri olan Sütçü İmam Ali, yaptığı kahramansı direnişle hala hafızalarda yer etmektedir. Asıl adı Ali olan ve süt sattığı için bu şekilde anılan Sütçü İmam kısaca kimdir, neler yapmıştır ve nasıl kahraman olmuştur? İşte bu soruların cevaplarını içeren kısa bir biyografisi:
Tam adıyla Sütçü Hacı İmam Ali, 1871 yılında Kahramanmaraş’ta doğmuştur. Süt satarak geçimini sağladığı için bu lakap ile anılan yiğit bir adamdır. Dindar bir kimliği olduğundan ve bir mescitte hocalık yaptığı için Hacı İmam adıyla da çağrılıyordu.
31 Ekim 1919‘da düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş’ta Kurtuluş hareketini başlatmış kişidir. İşgalci Fransız kuvvetleri içindeki Ermeni askerlerin Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda, Çakmakçı Sait ile birlikte askerle karşı koymuş ve Ermeni asıllı bir Fransız askerini silahıyla öldürüp Maraş’ta bağımsızlık mücadelesini başlatmıştır. Olayda Çakmakçı Sait de şehit olmuştur.
Fransız askerini öldürdükten sonra Maraş’tan kaçarak bir köye yerleşen Sütçü İmam Fransızlar, Maraş’tan kovulduktan sonra şehre geri döndü. Belediye tarafından şehrin kalesindeki topun idaresiyle görevlendirildi. Abdülmecit Efendi, TBMM tarafından halife seçilince 101 pare kutlama atışı yaparken barutun ateş alması sonucu yaralandı.
Kahramanımız, Doğu cehpesinde düşmana ilk kurşun sıkan kişi olup Kurtuluş Savaşı’nı başlatan olarak da bilinmektedir. 25 Kasım 1922’de 51 yaşındayken öldü.
Türbesi Nerededir diye merak edenler için belirtelim: Kahramanmaraşta Fevzi Paşa Mahellesi’ndedir.