
- Doğum tarihi: 1923, Fatih
- Ölüm tarihi ve yeri: 1984, Beyoğlu, İstanbul
- Neden: Kalp krizi
Son Güncelleme 6 ay önce
Osman Ziya Sülün, halkın bildiği adıyla Sülün Osman dolandırılıcılığı bir sanat olarak gören ve dolandırıcılık hikayeleri ile ünlenen bir dolandırıcıdır. Sülün Osman hayatı boyunca dolandırıcılığı yanlış bir davranış olarak görmemiştir. Osman Ziya Sülün hayatında birçok insanı dolandırmışır. Osman Ziya Sülün’ün en büyük dolandırıcılık hikayesi Galata Kulesi ile insanları dolandırmasıdır.
Sülün Osman Kimdir?
Asıl adı Osman Ziya Sülün olan ve ünlü dolandırıcılık hikayeleriyle ünlenen Sülün Osman, 1923 yılında İstanbul’da tarihi ilçelerden biri olan Fatih semtinde dünyaya gelmiştir. Babası bir memur olan Sülün Osman, yaptığı işi dolandırıcılık veya hırsızlık olarak tanımlamak yerine her zaman bir sanat olarak tanımlamayı tercih etmiştir. Hatta yaptığı işin ayrıntılı eğitimini almak istediği için Kumkapılı bir Rum olan Aleko’dan yardım aldığı ve bir süre eğitim gördüğü de hakkında anlatılan efsaneler arasındadır. Osman Ziya Sülün, kendisini her zaman yaptığı işin hakkını veren, hatta kitabını yazan bir sanatçı ve felsefesini bilen bir düşünür olarak tanıtmıştır. İşine verdiği değerden dolayı 1962 yılında hapishanede de deneyimlerini ve bildiklerini anlattığı bir konferans verdiği söylenmektedir. Hatta konferansın konusunu da “Alın Teri ile Yaşamak” olarak belirlemiştir.
Sülün Osman Kimleri Dolandırdı?
Sülün Osman’ın adını duyurması ve bilinir hale gelmesi ise 25 yaşında yani 1948 yılında ev sahibini dolandırmasıyla gerçekleşmiştir. Özellikle 1950 ve 1960 yılları arasında yaptığı dolandırma işleri ile daha da ün kazanmış ve birçok filme de konu olmuştur. Galata Kulesini, kent meydanındaki saatleri, Galata Köprüsünü, hatta kamu malı olan tramvay ve şehirler arası seferler yapan vapurlar da dahil olmak üzere birçok şeyi satarak veya kiralayarak oldukça para kazanan ve ünlü olan Osman Ziya Sülün, Galata Köprüsünü satmaya çalışırken şans eseri olarak yakalanmıştır.
Sülün Osman’ın yukarıda bahsedilen dolandırıcılıklarının yanı sıra günlük olarak para kazandığı dolandırıcılıkları da vardı. Örneğin, sabahları Taksim Meydanı’na paspas seriyor ve ordan geçen herkesten bastıkları yerin kendisinin olduğunu iddia ederek para alıyordu. Hatta ne kadar para kazandığı hakkında soru soranlara da tüm Taksim Meydanı’nı satıyordu. Aynı yöntemlerle sattığı Galata Kulesi olayından sonra mahkeme karşısına çıktığında ise kendisini ”Kusura bakma hakim bey. Memlekette Galata Kulesi’ni satın alacak eşekler olduğu sürece ben bu kuleyi satarım.” sözleriyle savunmuştur.
Bunun yanında her gece başka bir bara gidip kadınlarla eğlenir ve ardından gece bitince hesabın kadınlara ait olduğunu söyleyerek bardan çıkarmış. Bazı kadınlar onları dolandıranın Osman Ziya Sülün diğer adıyla Sülün Osman olduğunu anlasa da satılmaktan korkarak seslerini çıkarmazlarmış. Yine başka bir satma eyleminde ise Tarzan Çetin’in ormanın ortasında olan klübesini satmaya çalışmıştır. Fakat Tarzan Çetin olayı anlamış ve sonuç olarak Sülün Osman hayatının en büyük dayağını yemiştir. Son olarak ise Galata Köpüsü üzerinde bekleyerek köprünün kendisine ait olduğunu ve her geçenin para vermesini söylemiştir. Bu olayın ardından da yakalanmıştır.
Sülün Osman Dolandırıcılık Dersleri
Yakalandıktan sonra hapise giren ve hapiste de konferanslar veren ve işine sahip çıkan bir kişilik sergileyerek oldukça ilgi çekmiştir. Hapisten çıktıktan sonra ise bir daha asla dolandırıcılık işine girmeyeceğine yemin etmiş ve kendi halinde bir işletme açmaya karar vermiştir. Ardından Beyoğlu civarlarında bir meyhane açarak hayatının geri kalanını bu işletmeye bağlamıştır. Hapisten çıktıktan sonra yaptığı açıklamada ise asla onu dolandırmak istemeyen birini doldırmadığını söylemiştir. Dolandırdığı herkesin aslında ona kötü amaçlarla yaklaşmak isteyen kişiler olduğunu söylemiştir. Ayrıca birçok Yeşilçam oyuncusuna da dersler verdiği hakkında bilinen bilgiler arasındadır.
Osman Ziya Sülün Ne Zaman Öldü?
Osman Ziya Sülün namı değer Sülün Osman 1984 yılında Temmuz ayında İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde hayata gözlerini yumdu. 61 yıllık hayatında yaptığı işlerle oldukça ünlenen ve bilinir hale gelen Sülün Osman’ın ölüm nedeni ise kalp kriziydi. Fakat yanında hiçbir kimlik taşımadığından dolayı Osman Ziya Sülün kimsesizler mezarlığına gömüldü. Günümüzde dahi mezarının tam olarak nerede olduğu bilinmemekle beraber son zamanlarda sürekli kaldığı bir otelde yalnız başına ölmüştür.
Osman Ziya Sülün Sülün Osman Reklam Filmi
Saadet Partisi 2019 yılında Osman Ziya Sülün’ü konu alan bir reklam filmi tasarladı ve bu filmi yayınladı. Reklem filminin içeriğinde Sülün Osman lakaplı ünlü bir dolandırıcının nasıl İstanbul’da Galata Kulesi, Taksim Meydanı, Boğaz Köprüsü gibi yerleri vatandaşlara satttığı ve bunu nasıl yaptığından bahsediliyordu. Filmin sonlarına doğru ise günümüzdeki köprü geçiş ücretlerine karşı yapılmış bir gönderme yer alıyordu. Bu gönderme reklem filminde “Galata Köprüsü’ne adım atan herkesten geçiş ücreti aldı. Tabii o zamanlar köprüden geçmeyenler para ödemek zorunda değildi. Sülün Osman mesleğinde ilk değildi, sonuncu da olmadı” sözleriyle yer alıyordu. Film kısa sürede oldukça popüler hale geldi. Ardından ise ani bir şekilde reklam yayından kaldırıldı. Saadet Partisi sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise yapılan baskıdan dolayı filmin kaldırtıldığı söylendi.