
- Şeyh Şamil, Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini önderi, Dağıstan, Çeçenya ve Abzeh Çerkeslerinin üçüncü imamı olan imam ve asker.
- Doğum tarihi: 26 Haziran 1797, Gimri, Rusya
- Ölüm tarihi ve yeri: 16 Şubat 1871, Medine, Suudi Arabistan
- Defnedildiği yer: Cennetül Baki, Medine, Suudi Arabistan
Son Güncelleme 8 ay önce
Şeyh Şamil Çeçenistan ve Dağıstan’lı komutan ve mutasavvuf’tur. 1797’de Dağıstan’ın Gimri köyünde doğmuştur ve 17 Şubat 1871 yılında Medine’de vefat etmiştir. 6 Eylül 1859’da 70 bin askerden oluşan Rus ordusuna birkaç yüz neferle karşı koyması onun Kafkas Kartal’ı lakabı almasını sağlamıştır. Hem iyi bir savaşçı hem de Nakşıbendi tarikatina bağlı bir mürşittir.
Çeçenler, 1834’ten 1859 yılına kadar Kafkasya’da Rus ordusunun mezalimine karşı Şeyh Şâmil’in önderliğinde direndi. Sonra teslim olmak zorunda kaldı ve hapis tutuldu.
Sürgünde on yıl kadar geçirdikten sonra Çar 1869 yılında, Şeyh Şamil’in hacca gitmesine izin verdi. Hac’dan sonra İstanbula da uğrayarak padişah Abdulaziz’in konuğu olmuştur.
Şeyh Şamil, 1871 yılında Hac ziyareti için bulunduğu Arabistan’da vefat etmiştir, kabri Medine’de Cennet-ül Baki mezarlığındadır. Şeyh Şâmil’in oğlu Mirliva Gâzi Muhammed Şâmil Paşa, Osmanlı hizmetine girdi. Doksanüç (1877-78) Harbinde Kafkasya cephesinde süvâri tugayına kumanda etti.