Şansölye Willy Brandt

- Görev süresi : 21 Ekim 1969 - 7 Mayıs 1974
- Doğum: Herbert Ernst Karl Frahm 18 Aralık 1913 Lübeck, Almanya
- Ölüm: 8 Ekim 1992 (78 yaşında) Unkel, Almanya
- Partisi: SPD
- Dini : Evanjelist
- Meslek: Devlet Adamı
Son Güncelleme 4 ay önce
Şansölye Willy Brandt, barış ve uzlaşma politikasıyla İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası çapta Almanya’ya karşı duyulan güvensizliği ortadan kaldırdı. İç politikası açısından tartışmaya açık Doğu Antlaşmaları, Doğu ve Batı arasındaki gerilimin kaldırılmasına yönelik dönemi başlattı. Şansölye Willy Brandt’in liderliğinde SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) ilk kez Bonn’da sorumluluğu üstlendi.
Willy Brandt Hayatı
Willy Brandt: Doğum 18.12.1913 – Ölüm 08.10.1992. Willy Brandt gerçek adı: Herbert Ernst Karl Frahm’dır. Willy Brandt adı ilk kez 1933’te ortaya çıktı ve esasında takma bir isimdi. 1913’te Lübeck’de satıcı bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen ve gençliğinde sosyalist bir militan olan Herbert Frahm, Nazi Almanyası’nda yasaklanmış olan SAP Partisindeki çalışmalarını sürdürebilmek için böyle bir ad kullanmaya gerek gördü.
Başlangıçta annesiyle büyükbabasının siyasal düşüncelerini benimseyen genç, daha sonra kendisine Lübeck milletvekili Julius Leber’i örnek olarak seçti. Frahm 1929’da SAJ’a girdi; bir yıl sonra girdiği SPD’den, bu partinin Reichstag Meclisinde Brüning’in anti-demokrat kabinesine göz yumması yüzünden, bu durumu protesto etmek amacıyla 1931’de çıktı. Lübeck’te Sosyalist İşçi Partisi başkam iken, 1933’te Nasyonal Sosyalistler tarafından tutuklanmaktan ancak (Danimarka üzerinden) Norveç’e kaçmakla kurtulabildi.
1933-45: İskandinavya’da Sürgünde
Willy Brandt Oslo’dan Hitler Almanyası’na karşı direnişi destekledi ve Almanya dışındaki SAP Gençlik Hareketini koordine etti. Norveçli bir öğrenci kimliğinde kısa süreli bir Berlin gezisi de oldu. 1938’de Alman uyruğunu yitirip Norveç uyruklu oldu. Alman ordusu iki yıl sonra Norveç’i işgal edince, Brandt kimliği anlaşılmadan Almanlara savaş tutsağı oldu. Buradan İsveç’e kaçarak uluslararası bir SPD çalışma grubuna üye oldu.
1948’den Sonra
Almanya’daki Kariyerinin Başlangıcı Yeniden Alman uyruğuna geçtikten (1948) ve adını resmen değiştirdikten (1949) sonra Brandt Berlin’de Sosyal Demokrat Partisinde hedefine doğru yükselmeye başladı. 1957’ye kadar Federal Parlamento’da milletvekilliği ve başkanlık yaptı. 1957’de ilk kez kariyerinde bir doruk noktasına ulaştı. Batı Berlin belediye başkanlığına seçildi ve bu görevini 1966’ya kadar sürdürdü. Kenti Doğu Berlin ve Batı Berlin olarak ikiye ayıran duvarın inşası bu döneme rastladı. Yurttaşın yaşamını kolaylaştırmaya yönelik “Küçük Adımlar Politikasıyla Brandt, soğuk savaşın etkilerini azaltmaya çalıştı (1963: Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti arasında ilk kez bir Geçiş Belgesi Antlaşması imzalandı).
1962, Federal Parlamento’da Yükselmesi
Erich Ollenhauer’in ölmesiyle 1964’te SPD başkanlığına getirilen Brandt, 1961’de Konrad Adenauer ve 1965’te Ludwig Erhard karşısında şansölye (başbakan) adayı olarak yenilgiye uğradı. İç politikada ve ekonomide yaşanan bunalım sonucu CDU ile SPD arasında, Kurt Georg Kiesinger’in başbakanlığında kurulan Büyük Koalisyon hükümetinde Brandt dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevine getirildi. Koalisyon içinde toplumsal reformların yapılmasına ilişkin gerekli istek ve hazırlık bulunmadığından, bu hükümet olağanüstü hal yasalarına karşın, iç politikadaki durumu (öğrenci hareketi ve parlamento dışından gelen muhalefet) kontrol altına alamadı.
1969-1974: Şansölye
Federal Almanya Şansölyesi: Willy Brandt Almanya Federal Cumhuriyeti’nin şansölyeliğine seçilen ilk Sosyal Demokrattır (21.10.1969). İsyan halindeki gençliğin çoğunluğunu, “Daha Fazla Demokrasiye Cesaret” sloganıyla yürüttüğü reform tasarıları için kazanmayı başardı. En büyük başarılarını dış politika alanında kaydetti. Şansölye olarak Doğu Avrupa devletleriyle süregelen soğuk savaşı sona erdirdi. Polonya, SSCB ile 1970’te yaptığı Doğu Antlaşmaları ve 1972’de Alman Demokratik Cumhuriyeti ile imzaladığı İlke Sözleşmesi, savaş sonrası Avrupası’nda yumuşama evresinin başlangıcını oluşturdu. Brandt başbakan yardımcısı Willi Stoph ile Erfurt’ta buluşmak üzere 1970 yılında Alman Demokratik Cumhuriyeti’ni ziyaret eden, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ilk hükümet başkanı oldu. Güttüğü politika nedeniyle Şansölye Willy Brandt 1971’de Nobel Barış Ödülünü aldı. Bundan bir yıl sonra Sosyal Demokrat Partisi, Federal Parlamento seçimlerinden ilk kez en kuvvetli parti olarak çıktı. Oy yüzdesi: % 45,8
Kişisel danışmanı Günter Guillaume’un Alman Demokratik Cumhuriyeti için casusluk yaptığı ortaya çıkınca, Brandt 06.05.1974 tarihinde görevinden istifa etti. Yerine önceki maliye bakanı Helmut Schmidt geçti.
1976’dan Sonra Enternasyonal’in Canlanması
Brandt Sosyal Demokrat Partisi başkanlığını sürdürmekle beraber politik çalışmalarında daha çok uluslararası siyaset alanına yöneldi. 1976’da Sosyalist Enternasyonal’in başkanlığına seçildi ve bu görevi 1992’ye kadar yürüttü. 1977-1989 yılları arasında Uluslararası Kalkınma Sorunları Bağımsız Komisyonu’na (Kuzey-Güney Komisyonu) başkanlık yaptı. İlgi alanı yalnız Doğu-Batı ilişkilerinden oluşmayıp, zengin endüstri devletleriyle kalkınmakta olan ülkeler arasında bir denge kurulması için çaba harcadı.
Sosyal Demokratlar 1987 parlamento seçimlerinde yenilgiye uğradıktan sonra, Brandt’m tarafsız Yunanlı Margaretha Mathiopoulos’u parti sözcüsü yapmaya kalkması, iktidarın elinden alınmasına neden oldu. Bunun üzerine Brandt, 1981’de ikinci eşi Ruth Hansen’den (evlenmeleri: 1948) boşandıktan sonra evlendiği üçüncü eşi Brigitte Seebacher-Brandt ile birlikle özel yaşamına çekildi. (İlk evliliğini Carlota Thorkildsen ile yapmıştı). Brandt 1992’de Bonn yakınlarında Unkel’de öldü.