Prof. Dr. Fuat Sezgin

Son Güncelleme 6 ay önce
Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 doğumlu, dünyada teknoloji tarihi ve İslam bilimi konularında araştırma yapan en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Sezgin, 30 Haziran 2018 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?
Önceleri üniversitede matematik bölümünü tamamlayıp mühendis olmanın hayalini kuran Sezgin planları katılmış olduğu bir konferans sonrasında bambaşka bir alana yönelmiştir. İstanbul Üniversitesi’nin Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde Prof. Dr. Helmut Ritter tarafından düzenlenen bu konferans ardından Sezgin, eğitimini bilim tarihi üzerine devam ettirmek istediğine karar verdi.
Sezgin, Arapça yazma eserler üzerine hazırlamış olduğu oldukça kapsamlı bir çalışma olan Arap-İslam Bilim Tarihi bünyesinde hadis ilimleri, fıkıh, meteoroloji, dil bilgisi, Kur’an ilimleri, islamda haritacılık gibi çok çeşitli konuları işlemiştir.
Fuat Sezgin Yılı Nedir?
2018 senesinde Resmi gazetede yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası 2018/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi bünyesinde, 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin senesi olarak kullanılacağı belirtilmişti. Sene boyunca bu hususta gerçekleştirilecek olan bütün etkinlikler ise Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile beraber düzenlenecek.
Cumhurbaşkanlığı genelgesinde 2018 senesinde aramızdan ayrılan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısına 2019 yılı boyunca islam dini ve kültürünü mümkün olduğunca iyi anlamak, İslam tarihini dünyayla paylaşmak ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarabilmek adına yapılacak olan çalışmalara tüm kuruluş ve kurumların destek sağlaması yönünde ricada bulunuldu.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Eserleri Nelerdir?
Sezgin öncelikle kendisinin kariyer seçiminde büyük bir rol oynayan Helmut Ritter’in danışmanlığını alarak “Buhari’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” isimli doktora tezini bitirdi. Tezinin tamamlanmasından sonra ise Almanya’ya gitti. Sonrasında ise Frankfurt Üniversitesi’nde tamamladığı ve ikinci doktora tezi olan Câbir ibn Hayyan konulu çalışmasını bitirdi. Yazmış olduğu bu ikinci doktora tezi ile profesör ünvanını kazanmış oldu.
Altmış seneden uzun bir süre çalışmalarını sürdürmüş olan Sezgin’in başyapıtı olarak adlandırılabilecek olan eseri ise Geschichte des Arabischen Schrifttums ‘dır (GAS). Bu önemli eser on üç ciltten meydana gelmektedir.
Sezgin’in eserleri arasında aynı zamanda 1984 senesinden beri yayınlanmakta olan “Zeitschrift für Geschichte der arabisch-islamischen Wissenschaften” adındaki dergiyi ve Wissenschaft und Technik im Islam, yani İslam’da Bilim ve Teknik isimli katalog çalışmasını saymak mümkündür.
Fuat Sezgin Sözleri Nelerdir?
Prof. Dr. Fuat Sezgin, Bilim Tarihi Sohbetleri adlı kitabında günlük olarak değerlendirilebilecek birçok soruya cevap vermiştir.
Türk milletinin geri kalmasının nedenine “Ben burada ilk önce hocalara seslenmek istiyorum. Talebeleri aşağılık duygusundan kurtarmaya çalışsınlar. Aşağılık duygusu Türk milletini bir kanser gibi kemiriyor.” sözleri ile açıklık getirmiş; din ve bilim arasındaki çatışmaya ise “Din, gerilemenin nedeni değildir, bilimle ters düşmez.” ifadesi ile karşılık vermiştir.