Pisagor (Pythagoras)

Son Güncelleme 7 ay önce
Güney İtalya’da ve daha sonra Yunanistan’da bir okul kurmuştur. O bir Limnili bir ailenin çocuğu idi. Polykrates’in zulmünden dolayı 530’da Croton’a göç etmek zorunda kaldı ve etrafında bir sürü öğrenci topladı.
“Pisagorcular” olarak tabir edilen bir grup, bilimsel, felsefi, politik ve dini bir topluluk oluşturdu. Bu toplulukta matematik, astronomi, müzikoloji, fizyoloji ve tıp incelendi; nesnelerin prensipleri sayıya bağlandı ve her alanda evrensel uyum arandı. Topluluk, kendine has ve dini hayatın merkeziydi..
Pisagor, Hindistan veya Mısır’dan gelen bir inancı, ruhların diğer varlıklara geçtiği (manevi göç) inancı kabul etti. Onun ruhun, vücuda bir ceza olarak zincirlendiği ve bedene gömülü olduğu düşüncesine sahip, orpheusçu dogmayı kabul ettiği düşünülmektedir.
Ahlak, davranış ve görev düzenlemeleri (araştırma, gezi, beden eğitimi, beslenme, vb.) üzerine kurulmuştur. En büyük kötülüklerin anarşi olduğunu kabul eden Pisagorcuların siyaset anlayışı, teokratik, aristokratik ve muhafazakar bir özellik göstermekteydi. Croton’u demokratların baskısıyla terk etmek zorunda kalan Pisagor Metapontion’a yerleşti.
Pisagor aritmetiği, aynı birim kümelerle tanımlanan ve noktaların bir araya gelişiyle simgelenmiş tam sayılarla sınırlıdır. Bu “simgesel sayılar”, üçgenler, dikdörtgenler, beşgenler vb, sayılar ve onlara karşılık gelen geometrik dağılıma göre çok düzlemli sayılardır. Aritmetiklerini şekil özellikleri hakkında bilgi vermesi amacıyla görselleştirdi.
M.Ö. 5. yüzyılda Pisagorcular, Eukledies (Öklid)’in Elemanlar kitabında ortaya koymuş olduğu yetkin sayılar (çarpanların toplamına eşit, örnek olarak 6 ve 28) ve dost sayılar (çarpanlarının toplamlarının eşit olduğu sayılar örneğin, 284 ve 220) vb. sayı tipleri hakkında incelemeler yaptılar.
Proklos, Babylonialılar’ın önceden bildiği, a2+b2 =c2 eşitliğini sağlayarak Pisagor üçlülerini (a, b, c) oluşturmasını sağlayan formülün Pisagor’a atfeder. Pisagorcular a-b = b-c, a:b = b:c gibi geometrik ve (a-b): a = (b-c):c gibi armonik ortalamalar gibi aritmetik üzerinde de çalışmış ve tamsayılarla sınırlandırılmış oranlar teorisi geliştirmiştir.
Pisagor’a dayanan doğa görüşünde, her şeye bir tam sayı atfedilmekteydi. Bu görüş, aynı numaraların düzenlenebileceğini ve aynı müzikal armonilerin ve geometrik biçimlerin farklı ortamlarda çeşitli boyutlarda sunulabileceğini gözlemlemeye dayanıyordu. Örneğin, kenar uzunlukları 3:4:5 ile orantılanabilen her üçgen, dik üçgendi (Pisagor Teoremi).
Pisagor’un bu teoriyi Babilliler’in zaten bildiğini gösterip göstermediği de bilinmiyor