Nurullah Ataç

Son Güncelleme 7 ay önce
Ünlü yazar Nurullah Ataç, 1898 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ali Nurullah Ata’dır. Galatasaray Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bırakarak 1917 yılında İsviçre’ye giden Ataç, iki yıl sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Ünivrsitesi’nde edebiyat alanında eğitim görmeye başladı. Ancak buradaki eğitimini de yarıda bıraktı.
Nurullah Ataç’ın doğuştan gelen edebiyat ilgisi O’nu Batı edebiyatı özellikle de Fransız edebiyatını incelemeye yöneltti. Girdiği sınavı kazanarak Fransızca öğretmeni olan Ataç 1921-1941 yılları arasında İstanbul, Ankara ve Adana gibi şehirlerdeki okullarda fransızca, türkçe ve edebiyat dersleri verdi.
1941-1945 yılları arasında Basın-Yayın Genel Müdürlüğü yayın şefliği yaptı.
1945′te Cumhurbaşkanlığı çevirmenliğine atandı ve 1952 yılında buradan emekli oldu. Emekli olduktan sonra 1951-1957 yıllarında ise Türk Dil Kurumu yayın kolu başkanlığı yaptı.
Pek çok gazete ve dergide yazıları yayınlandı. Bunlar arasında Akşam, Hakimiyet-i Milliye, Milliyet, Ulus, Cumhuriyet, Varlık gazeteleri sayılabilir. İlk yazıları ise Dergah isimli dergide yayınlandı.
Nurullah Ataç, eleştiriyi bir sana olarak görürdü. Eleştirinin yanı sıra deneme, günlük, söyleşi yazıları da yayınlandı. Kültür ve sanat konularındaki denemeleri O’nun bu türde öncülük yapmasını sağladı.
Yazarın önemli eserleri şöyledir;
-Günlerin Getirdiği
-Karalama Defteri
-Okuruma Mektuplar
-Günce
-Söyleşiler
Nurullah Ataç 1957 yılında Ankara’da henüz 59 yaşındayken hayatını kaybetti.