
- Doğum: 10 Temmuz 1856, Avusturya İmparatorluğu (Günümüzde Hırvatistan)
- Ölüm: 7 Ocak 1943 (86 yaşında) New York, ABD
- Vatandaşlığı: Avusturya İmp. (1856-1891) - ABD (1891-1943)
- Milliyeti: Sırp - Amerikalı
- Meslek: Elektrik mühendisliği, Makine mühendisliği
Son Güncelleme 4 ay önce
Yugoslav kökenli ABD’li elektrik mühendisi ve mucit (1856-New York 1943).
Zamanın ötesinde bir bilim adamı Nikola Tesla. Dünya üzerinde bilim ve teknoloji üzerine birçok yenilikler getirdi. Nikola Tesla sıra dışı bir hafızaya sahipti. Nikola Tesla 6 dil biliyordu. Mucit, Elektrik Mühendisi, Makine Mühendisi, Fizikçi ve Elektrofizik uzmanıdır. İşte bu inanılmaz derece de önemli buluşlarla bizleri tanıştıran Nikola Tesla’nın hayatı ve bilinmeyenleri;
Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 yılında doğan Sırp kökenli bir mucit, fizikçi ve elektrik mühendisidir. Sırp kökenli olmasına rağmen herkes Amerikalı olarak bilir. Çünkü yaşadığı yer Amerika idi. Günümüzde kullanılan birçok buluşa imza atmıştır. En önemli buluşu “elektriğin kablosuz taşınabilmesi”dir. Hayatını elektriğe adamış desek yanlış tabirde bulunmuş olmayız. Çünkü tam 300’e yakın patenti vardır.
Graz Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Budapeşte ve Paris’te mühendis olarak çalıştıktan sonra 1884’de ABD ye göç elti. Burada Edison‘un elektrik makineleri yapım firmasında çalışmaya başladı. Edison‘un onun, değişken akımı konu alan buluşlarını önemsememesi üzerine, bir süre sonra buradan ayrılarak kendi laboratuarını kurdu. Burada tasarımını 1881’dc gerçekleştirdiği döner manyetik alan ilkesiyle çalışan asenkron elektrik motorunu geliştirdi. 1888’dc çok fazla transformatörün, jeneratörün ve asenkron motorunun patentlerini aldı.
Nikola Tesla’nın Hayatı
Babası papaz ve annesi de mucit olan Nikola Tesla, ailedeki beş çocuktan biriydi. Küçüklüğünden beri mühendislik okumak istemişti. Babası ise her zaman kendisi gibi papaz olmasını istiyordu. Annesinin desteğini de alan Nikola, 1875 yılında Politeknik Üniversitesi’ne başladı. Elektrik dalı ile ilgili kendini geliştirmeye başladı. Ancak bazı mucitlerde de olduğu gibi kişisel takıntıları vardı. Kötü dönemlerden geçen Nikola Tesla okulu bırakma kararı aldı. Oto mühendislik şirketinde çalışmaya başladı. Daha sonra babasının yoğun istekleri üzerine Prag’ta Charles Ferdinand Üniversitesi’ne başladı ve eğitimine burada devam etti. Babasının da vefat etmesiyle bu üniversiteyi de bırakma kararı aldı. 2 üniversiteden de mezun olamamıştı. Charles Ferdinand Üniversitesi’nde iken kendini “doğru akım motorları” konusunda geliştirmişti. Üniversiteyi tekrar bırakınca da Paris’e yerleşerek bir şirkette çalışmaya başladı. Bu sırada regülatör cihazını icat etti.
Alternatif akımla ilgili çalışmalar yapan Tesla, alternatif akımla çalışan elektrik sistemleri tasarladı. Günümüzde kullanılan floresan ve radarlar bile Tesla’nın teorileriyle yapılmış icatlardır.
Alternatif Akıma Dair Projeleri
Çok fakir olmasına rağmen bilimle uğraşmayı hiç ihmal etmiyordu. Böyle fakirlik içerisindeyken bir gün Tesla, A.K.Brown isimli firmayla tanıştı. Firma Tesla’nın teorileri karşısında büyülenmişti ve Nicola Tesla’ya çalışmalarını sürdürmesi için bir labaratuvar kurdular. Çalışmalara başlayan Nikola Tesla jeneratör, transformatör, iki ve üç fazlı gibi sistemler tasarladı. O yılın sonunda tam 22 patent aldı. 1890’da, Niagara komisyonu ile anlaşma yapıldı ve tarihi bir projeye imza attılar. Tesla bu proje ile Niagara Şelalesi’nden 37.000 KW’lık elektrik üretti.
Nikola Tesla ve Niagara Şelalesi’nden Elektrik Üretmesi
Tesla’nın asıl büyük başarısı Niagara Şelalelerinden elektrik elde etmesiydi. 1890 yılında uluslararası Niagara komisyonu elektrik üretmek için, Niagara çağlayanının gücünü kullanmak amacıyla çalışmaya başladı. Edison’un tüm engelleme çabalarına karşın proje alternatif akımla hayata geçti. 1896 yılında şelale sularının dövdüğü türbinler 5000 beygir gücündeki motorları çalıştırıyordu ve bu enerji transformatörlerin yardımıyla 22.000 Volta ulaşıyordu. Elektrik çağı başlamıştı.
Amerika kıtasını buharlı lokomotiften ve raylardan sonra en çok değiştiren yeniliklerden biri oldu. Amerika’nın en ucra köşelerine bile elektriğin iletilmesini sağladı. Doğrudan akım ve Alternatif Akım rekabeti sona erdi. Kazanan belliydi. Edison yenilmişti ve işleri iyice durgunlaşmıştı. Bu andan sonra artık alternatif akım, şehirleri geliştirecek ve yepyeni bir medeniyeti aydınlatacaktı. Bugün evlerimizde kullandığımız elektrik de temelde Tesla patentlerine dayanan sistemler sayesinde bize ulaştırılmaktadır. Bilgin Lord Kelvin, komisyonun başkanlığına atandı ve derhal doğru akım sisteminin en iyi olacağına dair açıklamasını yaptı. Fakat güç, 26 mil uzaklıktaki Buffalo’ya iletilecekti. Bu durumda alternatif akımın gerekliliğini kabul etti.
Nikola Tesla ve Philadelphia Deneyi
USS Eldridge adlı 1240 tonluk dev gemi iddialara göre dakikalar içinde 600 km uzağa gidip gelmiştir. Deneyin temelinde Albert Einstein’ın bir teorisi varken Nikola Tesla’nın deney çalışmalarında yer aldığı iddialar arasındadır.
İlk Uzaktan Kontrollü Radyo
Nicola Tesla, 1868 yılında uzaktan kumanda ettiği bir araçla seyircileri kendine hayran bıraktı. New York şehrinin Madison Parkı’nda devasa içi su dolu bir tankın içine anteni olan bir tekne koydu. Elindeki kumanda ile sağa-sola, ileri-geri komutları vererek izleyicilere büyülü bir an yaşattı.
Radyonun ilk icadı Marconi olarak bilinse de aslında Nicola Tesla’dır. Nicola Tesla sayesinde radyoyu bulmuştur ve Nobel Ödülü’ne layık görüşmüştür. Tesla öldükten sonra da radyoyu Marconi’nin bulmadığı anlaşılmış ödül Marconi’den alınarak Tesla’ya verilmiştir.
Günümüzde HAARP yani Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı olarak bilinen teknolojinin temellerini de yine Nikola Tesla atmıştır. Günümüzde ayrıca kıyamet silahı olarak isimlendirilmektedir. Nicola Tesla dünya ile aynı titreşime sahip olan bir osilatör makinesi icat etti. Makinenin adı daha sonra “Nikola Tesla deprem makinesi” olarak değiştirildi. Nikola Tesla bu çalışmasını yaparken titreşimlerin gücünden bulunduğu mahallede ciddi sarsıntılar oluyordu. Ölümünden sonra bu makineye el konulmuştur. Şu an Amerika’nın bu makine üzerinde ciddi çalışmaları olduğu varsayılıyor.
Nikola Tesla’nın Uzay Projesi Serüveni
Başlıca icatlarını özetlersek;
- Alternatif akım
- Yüksek frekans
- İyonosfer çalışmaları, radar ve tribünler
- Dönen Manyetik Alan
- Tesla bobini
- Radyo
Nikola Tesla’nın Thomas Edison İle Yollarının Kesişmesi
Nikola Tesla ile Thomas Edison’un yollarının kesişmesi New York’da Pearl Caddesi’ndeki ilk labaratuvarda olmuştur. Edison Tesla’ya 50000 dolar karşılığında bir görev verir. Nikola Tesla da paraya ihtiyacı olduğundan görevi kabul etmektedir. Görev ise doğru akım santralindeki bir sorundur. Nikola Tesla görevi tamamlayınca Edison’un yanına gidip ücretini ister ve Edison ücreti vermez. Bunun üzerine yolları ayrılır. Thomas Edison ile Nikola Tesla arasındaki en büyük fark; Edison doğru akımla ilgilenir ve alternatif akım teorilerini boş bulmaktadır.
1889’da ABD yurttaşlığına geçti. 1891’de bugün Tesla bobini olarak adlandırılan ve yüksek frekanslarda 5 milyon volta varan yüksek gerilimlerin elde edilmesinde kullanılan ayrıca televizyon, radyo vb. araçların temel öğelerinden biri olan, hava çekirdekli yüksek frekans transformatörünü buldu.
Nikola Tesla Nobel Ödülü’nü Reddetti
1912 yılında Nikola Tesla ve Thomas Edison‘un 40.000 dolarlık Nobel Ödülü’nü paylaşmaya seçildikleri açıklandı. Tesla bu ödülü almayı reddetti.
Gratz’taki Politeknik Enstitüsünde matematik, fizik ve mekanik üzerinde 4 yıl çalıştı.
Bir tarafta doğru akımı (DC) savunan Thomas Edison, diğer tarafta alternatif akımın (AC) savunucusu Nikola Tesla. Nikola Tesla’nın sisteminin daha üstün niteliklere sahip olduğunu Thomas Edison‘da biliyordu. Bu yüzden alternatif akımı karalamak için propagandalara başvurdu.
Nikola Tesla’nın Hayatını ve Araştırmalarını Konu Alan Filmler
- Tajna Nikole Tesle (1980)
- The Prestige (2006)
- Tesla (2007)
Nicola Tesla’nın Ölümü
Para konusunda en talihsiz mucitlerden biri Nikola Tesla’dır. Hayatı boyunca sürekli borç içinde yaşamış ve borçlularından kaçmıştır. 86 yaşında New Yorker Oteli’ndee kalp yetmezliği sonucunda ölü bulundu. Öldükten sonra da tüm projelerine ABD tarafından el konuldu.
Buluşlarıyla elektrik üretimi, iletimi ve kullanımında çok önemli bir gelişmeyi simgeleyen Tesla, gösterişli tasarıları, pahalı başarısızlıkları ve basına verdiği iddialı demeçlerden ötürü iş çevrelerinden soyutlanarak yoksulluk içinde öldü. Ancak adı MKSA (metre. kilogram. saniye, amper) birimler sisteminde manyetik akım özgül kütlesi birimine verilerek ölümsüzleşti.