Nasreddin Hoca

Son Güncelleme 6 ay önce
Nasreddin Hoca Kısa Hayatı (1208 – 1284)
Fıkralarıyla Ünlü Nasreddin Hoca’nın, 1208-1284 yılları arasında yaşadığına inanılmaktadır. Nasreddin Hoca’nın Namı Sadece Anadolu’da değil tüm Türk topluluklarında da bilinmektedir.
Hoca’nın Doğum yeri, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı olan Hortu köyüdür. Hoca ilk eğitimini köy imamı olan babasından almıştır. Köyde sürdürdüğü hayatı ekinlerin yanması ile son bulmuştur. Böylelikle ailesi ile beraber Sivrihisar’a taşınan Hoca’ya kapısını aralayan Sivrihisar Medresesi olmuştur. Bu Medredese Farsça’yı öğrenmekle beraber iyi derecede İslam hukuku eğitimlerimi almıştır.
Hoca’nın Babası vefat ettikten sonra kendi köyünde imamlık yapmıştır. Bunun yanı sıra Konya ve Sivrihisar medreselerinde okumuştur. Hayatının geri kalanını Akşehir’de devam ettirmiş ve burada hayata gözlerini kapatmıştır.
Konya iline bağlı olan Akşehir ilçesinin güney doğusunda bulunan mezarlıkta Hoca’ya yapılmış bir türbe bulunur. Türbe, 1905 yılında tekrardan onarıldığı zaman çalışanların bulduğu Hoca’ya ait olan bir yazıtta ölüm tarihi tam tersine yazılmıştır. Yani 386 şeklinde yazılıdır. Hoca’nın kızları Dürri Melek Hatun ve Fatma Hatun’a ait olduğu anlaşılmıştır. Mezar taşlarında ki bulunan tarihlerde Hoca’nın yaşadığı tarihlere ilişkin bilgiler vermektedir.
Hoca, Anadolu Selçukluları tarihlerinde yaşamıştır. Bu tarihlerde ise Anadolu tarihinin en karmaşık tarihleriydi. Bu zorlukların olduğu dönemlerde Hoca halkın mizah anlayışının simgesi haline gelmiştir.
Nasreddin Hoca’nın fikraları günümüzde de çoğu zaman kullanılır.
Nasreddin Hocanın fıkralarını derleyen eski yazmalar ile günümüzde olan fıkra kitaplarında başka fıkralarında türetildiği görülmektedir. Nasreddin Hocanın, fıkralarında pek fazla kimse yoktur. Başkahramanın kendisi Nasreddin Hoca’dır. Fıkralarda gördüğümüz en çok eşeği, karısı ve Etrafında komşularıdır.
Nasreddin Hoca’nın 300 fıkrası olduğu söylenmektedir. 1837 yılından günümüze kadar olan sürede başka dillere de çevrilmiştir. Hoca’nın İnce bir zekâ kıvraklığı, mizah gücü, güldürürken düşündüren fıkralarında görülmektedir. Nasreddin Hoca, Türk halk düşüncesinin yetiştirdiği büyük bir bilgedir.