Namık Kemal

Son Güncelleme 7 ay önce
Namık Kemal 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da dünyaya gelmiş ve 2 Aralık 1888 tarihinde Sakız Adası’nda vefat etmiş bir Osmanlı aydınıdır. Namık Kemal, türk milliyetçiliğinin öncülerindendir ve Genç Osmanlı hareketi mensubudur. Aynı zamanda bir gazeteci, devlet adamı ve şairdir.
Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına önem veren Tanzimat Devri aydınıdır. Türk fikir hayatına ve edebiyatına bu fikirleri sokan kişi olarak kabul edilir. “Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra tenkit, biyografi, tiyatro, roman, târih ve makale türlerinde eserler verdi.
Babıali Tercüme Odası’na 1857’de girdi. Böylece edebiyat çevrelerinde ismi duyulmaya başladı. Encümen-i Şuara, yani Şairler Akademisi üyesi olduğunda 21 yaşındaydı. Şinasi ile tanıştığında hayatında değişimler başladı. Böylece; Tasvir-i Efkar’da yazılar yazdı ve Batı edebiyatını daha yakından tanımaya başladı.
Şinasi’nin Fransa’ya gitmesi üzerine Tasvir-i Efkar’ı 1865 yılında tek başına çıkarmaya başladı. Yazdığı bir yazı yüzünden gazete kapandı . Kendisi de Erzurum Valiliği’ne atandı. Fakat Namık Kemal, Erzurum’a gitmeyerek Ziya Paşa ile birlikte Paris’e kaçtı.Yaklaşık üç yıl Avrupa’da kaldıktan sonra tekrar İstanbul’a döndü.
Avrupada kaldığı süre içerisinde Batı edebiyatını daha yakından tanıma fırsatını buldu. İstanbul’a döndüğünde “İbret” adlı bir gazete çıkarmaya başladı. Yazdığı “Vatan Yahut Silistre” oyunundan dolayı Kıbrıs’taki Magosa’ya sürüldü. Birçok eserini, 38 ay süren bu sürgün yıllarında kaleme aldı.
1876’da af çıkınca İstanbul’a geri gelip, Yeni anayasa çalışmalarında “Şura-yı Devlet” üyesi olur sonrasında ise 1879’da Midilli mutasarrıflığına tayin edildi. Hayatı çoğunlukla sürgünlerle geçen Namık Kemal, 2 Aralık 1888 günü hayata gözlerini yumdu.
BAZI ESERLERİ:
Roman: İntiba, Cezmi
Oyun: Celaleddin Harzemşah, Vatan Yahut Silistre
Eleştiri: Tahrib-i Harabat, Takip, Renan Müdafaanamesi
Diğer: Silistre Muhasarası, Evrak-ı Perişan, Barika-i Zafer