Mihrimah Sultan

- Doğum: 1522 İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
- Ölüm: 25 Ocak 1578
- Defin: Süleymaniye Türbesi, İstanbul
- Babası: I. Süleyman
- Annesi: Hürrem Sultan
- Hanedan : Osmanlı Hanedanı
- Dini: İslam
Son Güncelleme 4 ay önce
21 Mart 1522 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Mihrimah Sultan; Hürrem Sultan’ın ve Osmanlı’nın büyük padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman’ın kızıdır. Abisi Mehmed’in doğumundan sonra ailesinin ilk çocuğu olan Mihrimah Sultan hakkında söylenecek temel bilgiler bu şekilde olmaktadır. Kendisinin doğumundan sonra 1524 yılında ise babası 1. Süleyman vefat ettikten sonra kendisinin yerine geçecek olan 2. Selim dünyaya gelmiştir.
Osmanlı Devleti’nin başındayken ömrünün çok uzun zamanını kuşatmalarla ve zaferlerle geçiren Kanuni Sultan Süleyman, çocukları arasında Mihrimah Sultan’a ayrı bir ihtimam göstermiştir. Kendisiyle hep yakından ilgilenmiş ve deyimi yerindeyse kendisinin bir dediğini iki etmemiştir. Yani Mihrimah Sultan’ın çok küçük yaşlardan itibaren her türlü yetiştirilme şartlarına Kanuni Sultan Süleyman yakından ilgi göstermiştir.
Hal böyle olunca, Mihrimah Sultan da görmüş olduğu bu ilgiyle birlikte oldukça iyi bir yetişme dönemi geçirerek aynı zamanda çok da iyi bir eğitim almıştır. Hatta kendisinin her konuda almış olduğu engin bilgiler ve her koşula uyum sağlayan görgüsü sayesinde çoğu kez babası Sultan Süleyman’la birlikte savaşa gittiği ve babasıyla fikir alışverişlerinde bulundukları söylenmektedir.
Mihrimah Sultan kimlerle evlenmiştir?
Mihrimah Sultan henüz 17 yaşındayken uygun görüldüğü Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa ile evlendirilmiştir. Çiftin evlilik kutlamaları, Mihrimah Sultan’ın kardeşleri Cihangir ve Beyazıt’ın aynı gün gerçekleşen sünnet düğünüyle aynı zamanlarda bir şenlik havasında gerçekleştirilmiştir.
Yapılan bu düğün ve sünnet organizasyonu, bugünün şartlarında Sultanahmet Meydanı olarak adlandırılan At Meydanı’nda gerçekleştirilmiştir. Büyük ve görkemli bir şekilde atlatılan bu gecenin ardından,; evliliklerinden kısa bir süre sonra Kanuni Sultan Süleyman kızının eşi Rüstem Paşa’yı sadrazam yapmıştır. Rüstem Paşa 15 yıl kesintisiz olarak sadrazamlık görevinde bulunmuş ve 1. Süleyman’a oldukça yardımcı olmuştur.
Mihrimah Sultan hakkında diğer bilgiler
Mihrimah Sultan, hem babasına olan düşkünlüğünden hem de devlet işleri hakkında bilgi ve zekaya sahip olduğundan yaşamının olgunluk dönemlerinde devletle alakalı işlerde oldukça sözü dinlenen ve istekleri yerine getirilen bir şahsiyet olarak yer almıştır. Hatta coğrafi olarak kuşatılmasını uygun gördüğü Malta bölgesine babası Kanuni Sultan Süleyman’ı gönderebilmek adına çok fazla çaba sarf ettiği, bu çabalardan en ilginç karşılananın ise kendi çabalarıyla biriktirdiği paradan babasının bu kuşatmada kullanması adına 400 adet gemi yaptıracağı durumu olduğu söylenebilmektedir.
Kendisi de tıpkı annesi gibi keskin ve kıvrak bir zekaya sahip olduğundan, devlet işleriyle alakalı bir kaç konuyu bizzat kendisi üstlenerek Lehistan kralıyla birebir yazışmalar yaptığı söylenmektedir. Kendisi çok büyük bir birikime sahip olan Mihrimah Sultan, bu birikimini Osmanlı’ya katkısı olacak hiç bir durumda harcamaktan çekinmemiştir.
Kendisi 1540 yılıyla 1548 yılları arasında Osmanlı’nın en başarılı ve aynı zamanda herkesin bilmesine rağmen hep gizli kalan ve kendisine aşık olduğu söylenen Mimar Sinan’a kendisi adına büyük ve yararlı yapılar yaptırtmıştır. Bunlardan biri Üsküdar’da bulunan Üsküdar İskele Camii (Külliye olarak da kullanılmıştır), bir diğeri Mihrimah Sultan Cami ve Mihrimah Sultan Külliyesi’dir.