Mary Magdalene

Son Güncelleme 8 ay önce
Mary Magdalene, İsa’nın çarmıha gerilmesi ve dirilişine tanık olduğu söylenen Hıristiyanlığın önemli bir figürüdür. Dört İncil’de en az 12 kez seçildi ve İsa’nın en sadık takipçilerinden biri oldu ve sonuna kadar ona bağlı kaldı ve çarmıha gerilirken son anlarında onu destekledi. Aynı zamanda boş mezarını keşfeden ve İsa’nın dirilişine tanıklık eden ilk kişiydi — Yuhanna 20 ve Markos 16: 9 İsa’yı dirilişinden sonra ilk gören kişi olarak adlandırıyor.
Yüzyıllar boyunca Mary Magdalene, bu iddiaları desteklemek için kanonik müjdelerde hiçbir şey bulunmasa da Katolik Kilisesi tarafından bir tövbe eden fahişe olarak tasvir edilmiştir. Dördüncü yüzyıl ortodoks teolog Augustine ona “Havariler Elçisi” adını verdi. ve “Batı’yı dönüştürecek olan bir hareketin başlangıcında” yer aldığı için Hristiyanlığın en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir.
Luka İncili, İsa’nın onu yedi iblisten arındırdığını ve bu ifadenin çeşitli yorumlarıyla tarihçiler tarafından verildiğini belirtmektedir. Yüzyıllar boyunca hayatı, alimler arasında çok spekülasyon ve tartışma konusu olmuştur. Bazıları onun bir fahişe olduğunu düşünürken, Katolik, Ortodoks, Anglikan ve Lutheran kiliseleri tarafından bir aziz olarak kabul edilir.
Mary Magdalene, Hıristiyanlıkta önemli bir figür olmasına rağmen, Kutsal Kitap (İncil) onun doğum, ebeveyn veya aile durumu hakkında hiçbir ayrıntı vermez. Ancak onun adı Mary Magdalene, Magdala adında bir kasabadan geldiğine dair bir ipucu veriyor.
Yeni Ahit zamanlarında “Meryem” adı çok yaygındı ve kanonik İncillerde aynı adı taşıyan birkaç kadın var. Böylece, “Meryem” ismiyle ilgili İncil referanslarının farklı yorumları, Mary Magdalene’nin imgesinin nasıl algılandığını büyük ölçüde etkilemiştir.
Balık pazarlarında veya kuaför olarak çalışmış olabileceğine inanılmaktadır. Ayrıca evlenmemiş ve hiç çocuk sahibi olmadığı söylenir. Evlenmemiş bir kadın olarak, onun şüphe ile görülebilmesi mümkündür ve bu, bazı Hıristiyan alimleri tarafından bir fahişe olarak görülen bir karakter olarak görülmesinin sebebi olabilir.
Mary Magdalene, İsa Mesih’in en sadık takipçilerinden biriydi. O zaman, kötülüklere kapılan insanların iblisler tarafından ele geçirildiği, iyi ve erdemli insanların iblislikten korunduğuna inanılıyordu.
İsa’nın bir exorcist (iblis / şeytan kovucu) olduğu biliniyordu ve Luka İncili, İsa’nın Meryem’den yedi şeytan çıkardığını söylüyor (Luka 8: 2). Bu ayrıntının farklı bir yorumu, onu günahlarından arındırdığı popüler kavramından ziyade onu fiziksel bir rahatsızlıktan kurtarmasıdır.
Mary çok samimi bir öğrenciydi ve kısa bir süre sonra İsa’nın en önemli takipçileri arasında sayıldı. Bazı metinlere göre, Meryem, İsa’nın öğrettiği her şeyi anlayan çabucak anlayan müritlerinden biridir.
İsa’nın en çok gözde havarilerinden biri olduğundan şüphe yokken, Philip İncili son derece tartışmalı olarak kabul edilen bir metin içeriyor. Mary Magdalene, müjdede sık sık dile getirilir ve İsa’nın Meryem’i dudaklarından öpmesini tarif eden paragraflar vardır. Bazı akademisyenler öpüşmeyi manevi açıdan yorumlarken, Mary ile İsa arasındaki cinsel dinamikleri sıklıkla tartışır.
İsa tutuklandı, yargılandı ve Pontius Pilatus tarafından idam edilmek üzere muhtemelen MS 30 MS ve MS 30 yıllarında çarmıha gerildi. Tutuklanmasına yardım eden takipçilerinin bir kısmı tarafından ihanete uğramıştı. Mary, en sevdiği takipçilerinden biri olarak sonuna kadar Hz. İsa’ya sadık kaldı.
İsa’nın çarmıha gerilişi dört kanonik müjdede anlatılmaktadır. Matta İncili, çarmıha gerilişte birçok kadını tanımlıyor, bazıları da İncil’de. Mary, özellikle en az üç incilde çarmıha gerilmesi sırasında mevcut olarak bahsedilmektedir. Efendisinin son dakikalarına kadar çektiği acıyı gördüğünü ve sonuna kadar onu desteklediği söylenilmektedir.
Mary Magdalene’nin İsa ile olan ilişkisi, önemli bir tartışma konusudur. Kendisine “her zaman Hz. İsa ile birlikte yürüyen” ve refakatçisi olan üç Mareş’den biri olarak bahsedilir (Philip 59.6-11). Hz. İsa diğer bütün öğrencilerden daha çok onu sevdiği ve onu sık sık öptüğü söylenir.
Ancak, bazı yazarlar, bu ayrıntıların İsa ile Meryem arasındaki cinsel ilişkinin kanıtı olarak kabul edilemeyeceği görüşündedir. Ayrıca tarihsel kaynaklar ikisi arasında herhangi bir romantik ilişki önermek için çok çelişkilidir.