Malala Yousafzai

Son Güncelleme 2 hafta önce
Malala Yousafzai, 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’nü oldukça genç bir yaşta almıştır. Pakistanlı bir müslüman olan Malala, aslında bulunduğu bölgeye göre oldukça şanslı bir ortamda büyümüştür çünkü babası şair, eğitimci ve sosyal bir aktivist idi.
TopluBilgi olarak Malala Yousafzai hakkında bazı bilgileri aşağıda derledik.
Malala Yousafzai Pakistan’da doğdu, 12 Temmuz 1997’de Svat olarak bilinen dağlık bir bölgede doğdu. Babası Ziauddin, bir şair, eğitimci ve sosyal aktivistti. Malala’nın annesi ile eğitimini genellikle kızların ve kadınların eğitimini devalüe eden bir kültürde teşvik etti.
Babası, onun keskin düşüncelerini bildiğinden dolayı çok daha fazla cesaretlendirdi, çok genç yaştan itibaren onunla siyaset konuşuyor ve onu da konuşmaya teşvik ediyordu. İki kardeşi Khusal Khan ve Apal Khan var. Müslüman olarak yetiştirildi ve Peştu topluluğunun bir şişli escort parçasıydı.
Malala on yaşına kadar İngilizce öğrenmişti ve zaten o çağa kadar herkes için eğitimin güçlü bir savunucusu olmuştu. 12 yaşına gelmeden önce, bir takma ad Gul Makai kullanarak, BBC Urdu’su için günlük hayatını yazan bir blog başlattı. Swat’ta aşırı ve militan bir İslamcı grup olan Taliban’ın iktidara gelmesi üzerine, blogunu, Taliban’ın kızların eğitimi yasağı da dahil olmak üzere hayatındaki değişiklikler üzerine yoğunlaştırdı.
Mevcut tehlike içerisinde Malala gündelik kıyafetler giyiyor ve okul kitaplarını saklayarak aslında okumaya devam ediyordu. Eğitimine devam ederek Taliban’a muhalefet ettiğini netleştirerek blog yazmaya devam etti. Okula giderken öldürülebileceği de dahil olmak üzere çeşitli korkularından bahsediyordu.
The New York Times, Taliban tarafından kız çocuklarının eğitiminin imha hakkında o yıl bir belgesel üretti ve o daha heyecanla herkese eğitim hakkını desteklemeye başladı. Televizyonda bile göründü. Ardından, sözde bloguyla bağlantısı kuruldu ve babası ölüm tehditleri aldı. Bağlandığı okulları kapatmayı reddetti. Bir süre mülteci kampında yaşıyorlardı. Bir kampta geçirdiği süre boyunca, nun için akıl hocası olan eski bir Pakistanlı ve kadın hakları savunucusu Shiza Shahid ile tanıştı.
Malala Yousafzai, 9 Ekim 2012 tarihinde okula giderken içinde bulunduğu Taliban örgütleri tarafından durduruldu ve silahla vuruldu. Doktorların %70 hayatta kalma şansı verdiği Malala iyileşti, bu süreçte Pakistan başbakanı bu saldırıyı kınayan bir açıklamada bulundu.
Onun durumu dünya çapında bilinir hale geldi. Pakistan Ulusal Gençlik Barış Ödülü, Ulusal Malala Barış Ödülü olarak yeniden adlandırıldı. Saldırıdan yalnızca bir ay sonra, insanlar kızların eğitimini teşvik etmek için Malala ve 32 Million Girls Day’i organize ettiler.
Yaralanmalarını daha iyi tedavi etmek ve ailesine yönelik ölüm tehditlerinden kurtulmak için İngiltere, Malala’yı ve ailesini oraya taşınmaya davet etti. Babası Büyük Britanya’daki Pakistan konsolosluğunda iş bulmayı başardı ve Malala orada Hastanede tedavi gördü.
Malala Yousafzai birden fazla ameliyat geçirdi. Bir başka ameliyat sırasında kafasına bir plaka konuldu ve ona saldırıdan gelen işitme kaybını dengelemek için bir koklear implant yerleştirildi.
2013 yılının Martı’na kadar Malala, Birmingham, İngiltere’de okula döndü. Malala Yousafzai okula giderken aslında hala kızlar için eğitim çağrısı fırsatını değerlendiriyordu. Bunun için Malala Fonu kuruldu. Fon, Angelina Jolie’nin yardımıyla yaratıldı. Shiza Shahid kurucu ortaklardan biriydi.
2014 yılının Ekim ayında Malala Yousafzai, Hindistan’dan eğitim için Hindu bir aktivist olan Kailash Satyarthi ile Nobel Barış Ödülü aldı. Bir Müslüman ve Hindu, bir Pakistanlı ve bir Hintli eşleştirme, Nobel Komitesi tarafından sembolik olarak gösterildi.