
Son Güncelleme 7 ay önce
Gerçek ismiyle Abdülcelil Çelebi, on sekizinci yüzyıl Osmanlı nakkaş ustasıdır. Levni lakabı, Farsça renk ve boya manasına gelen “Levn” kelimesinden gelmekte olup “renklerle uğraşan” demektir. Edirne’lidir. Doğum tarihi tam olarak bilinmiyor. Levni, Osmanlı Minyatürcülüğünde zirveyi temsil etmektedir. Kendine has uslübuyla Osmanlı Nakkaşlarının ustası olarak anılmaktadır.
Levni, Lale Devri’nin ve Osmanlı’nın en büyük nakış üstatlarından biridir. Osmanlı minyatür sanatına derinlik ve perspektifi sokarak kendi üslubunu oluşturmuştur. Lale devrinde mesleğini icra ettiğinden dolayı, eserlerinde genelde eğlence sahnelerine yer verirdi.
1720 yılında şehzade III. Ahmet’in sünnet törenini anlatan Şair Vehbi’nin surnamesini minyatürlerle süsleyen de Levni’dir. Levni’nin doğum tarihi bilinmiyor. Topkapı Sarayı’ndaki haremde nakkaşhanede tezhip ve öğrendi, daha sonra da II. Mustafa zamanında sarayın başnakkaşlığına getirildi. Üçüncü Ahmet döneminde de bu görevini sürdürdü.
Eserleri tarih araştırmacıları için 18.yy Osmanlı sarayına, gündelik ve eğlence hayatına dair birer fotoğraf gibidir. Levni 1732 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Yukarıda surname-i vehbiden, padişahın da tasvir edildiği bir minyatür görülüyor.