
- Leonardo di ser Piero da Vinci, Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır.
- Doğum tarihi: 15 Nisan 1452, Anchiano, İtalya
- Ölüm tarihi ve yeri: 2 Mayıs 1519, Château du Clos Lucé, Amboise, Fransa
- Boy: 1,75 m
- Defnedildiği yer: Saint Hubert Şapeli, Amboise, Fransa
Son Güncelleme 7 ay önce
Leonardo Da Vinci 14 Nisan 1452 yılında genç noter Piero ve çiftçi kızı Caterina’nın evlilik dışı çocukları olarak Vinci kasabasında dünyaya gelmiştir. Ortaçağ’ın son yılında bir noterin oğlu olarak dünyaya gelen Leonardo da Vinci’ye henüz bugünkü anlamda soyadı verilmediği için Leonardo di ser Piero da Vinci (Vincili Üstat Piero’nun oğlu Leonardo) adı verildi. O resimlerinde en çok Leonardo ya da lo Leonardo (Ben Leonardo) imzasını kullandı.
Dünyanın en ünlü bilim insanlarından biri de hiç kuşku yok ki Leonardo Da Vinci’dir. Kendisi günümüz dünyasına kalmayı başaran önemli bir icat yapmamıştır. Eserleri daha çok kağıt üzerinde kalmıştır ve bu eserlerde ileri derece teknolojik aletlerin çizimleri yani yapılışları yer almıştır. Fakat bu çizimleri gerçeğe dönüştürecek bir maddiyata Leonardo Da Vinci hiçbir zaman sahip olmamıştır. Dolayısıyla dünyanın en büyük mucitleri arasında yer almaz fakat hayal gücü muhteşem derecede gelişmiş bir düşünce adamı olduğu kesin.
Leonardo da Vinci henüz 15 yaşındaydı… Leonardo çırak olarak bu ustanın yanına girdiği zaman Verocchio İsa’nın Vaftizi konulu bir resim ile uğraşıyordu. Leonardo’nun görevi bu resmin üst kısmına bir melek eklemekti.

Leonardo da Vinci için gelmiş geçmiş en yetenekli, en entelektüel, en başarılı ressam dense yeridir. Çizdiği mükemmel resimlerin yanında devrinde ilgilenmediği bili dalı yok dense o da doğru olur. Aynı zamanda bir mucit olan bu deha insanın en önemli yönlerinden biri de düşünür olmasıydı. Ressamlığı ön plana çıksa da jeoloji, kartografi, botanik, anatomi, matematik alanında döneminin en iyilerindendi. Mimarlık ve mühendisliğinin yanında aynı zamanda iyi bir heykeltıraştı. Son olarak yazarlığını da eklersek o örnek alınacak çalışkan insanların nadirleri arasındaki yerini alacaktır. Rönesans sanatı onunla en parlak zamanını yaşamıştır.
Ressam olarak Son Akşam Yemeği, Mona Lisa ve Kayaların Bakiresi adlı rönesansın en yüksek eserleriyle tanınır. Bu eserler ve çizimleri bilimsel ve sanatsal açıdan dahiyane ayrıntılarla doludur. Günümüzde bile bu paha biçilemez eserler halen sıradışı gizemler taşımaktadır. Leonardo’nun zamanının çok ötesinde olduğu bariz olmakla beraber , yaptığı bazı tasarımların bugün bile .oldukça sıra dışı olduğunu kabul etmek gerekir.

Leonardo Da Vinci 17’sine geldiğinde resim dersi almak için Floransa’da Andrea del Verrochio ‘ın yanına çırak olarak gider. İşte bilime olan ilgisi de Floransa’da başladı. Bilimi kullanarak sanatını geliştirdi. Sanattan öğrendikleriyle ilgi alanları da genişlemeye başladı. Arno nehri boyunca kaya formasyonları, mağaralar ve fosilleri incelemeye başlamasıyla bilimsel kariyeri de başlamış oldu. 1478’den 1482’ye kadar kendi stüdyosunu kazandı ve sonrasında Milan’a gitti. Sonrasında sıradışı savaş aletleri , sulama sistemleri ve zamanına göre inanılmaz aletler tasarladı. Da Vinci’nin bitmek bilmeyen öğrenme aşkı onun bilim alanına derinlemesine dalmasına neden oldu.
Zamanının Bilimi

Birinin buluşlarının ve bilimsel çalışmasını anlamak için önce yaşadığını zamanı anlamanız gerekir. O zamanda bir bilim insanının iki şeyden bilgi edinirdi; İncil ve diğer bilim adamlarının önceki çalışmaları. O zamanlar deney yapmanın pek çok hata doğuracağına ilişkin çılgınca bir inanış vardı. Leonardo ise bilimsel bilginin,kanıtlanmayan fikirlerden değil, tekrarlanan deneylerden gelebileceği ilk gören kişiydi . Ayrıca kendisi ilk kez matematik ve bilimi kullanan bilim insanlarından biriydi. Tabi bu devirden önce Osmanlı ve daha öncesinde Antik Yunan’da pek çok bilim insanı matematiği bu şekilde kullanmıştı. Fakat kendi çağında neredeyse tek denilebilir.
Bilimsel çalışmalarında başarısız olmasının nedeni ise zamanında gereken pek çok matematik kanunun henüz icat edilmemiş olmasıydı. Diğer bir problem ise doğru ölçüm aletlerine sahip olmamasıydı. Bütün bu engellere rağmen, Leonardo gerçek bir öncü olarak değerlendiriliyor.
Anatomi
Leonardo Da Vinci’nin çalıştığı diğer bir alansa anatomidir. 1489 yılında insan anatomisine ilişkin çizimlere dair tümüyle yeni bir sayfa açtı. Beyne giren optik sinirlerden, tendonlara, kasalara ve iskelet sistemlerinde dair inanılmaz detaylı çizimler yaptı. 20 yıl sonrasında anatomi çizimlerinden nerdeeyse vazgeçmişti. Ömrünün sonunda doğru Fransa Kralı Louis XII ona eşlik etmesi için çağırdı, kendisi de gönüllü gitti. 1508 ‘de insan vücudunun parçalarını ve nasıl çalıştıklarını tekrar inceledi.
Da Vinci’nin çalıştığı diğer bir alansa anatomidir. 1489 yılında insan anatomisine ilişkin çizimlere dair tümüyle yeni bir sayfa açtı. Beyne giren optik sinirlerden, tendonlara, kasalara ve iskelet sistemlerinde dair inanılmaz detaylı çizimler yaptı. 20 yıl sonrasında anatomi çizimlerinden nerdeeyse vazgeçmişti. Ömrünün sonunda doğru Fransa Kralı Louis XII ona eşlik etmesi için çağırdı, kendisi de gönüllü gitti. 1508 ‘de insan vücudunun parçalarını ve nasıl çalıştıklarını tekrar inceledi.Fakat sonrasında bilimsel kariyerindeki en büyük dönüm noktalarından birine ilişkin teoriyi geliştirdi. Dünyayı oluşturan 4 kuvvet; hareket, ağırlık, kuvvet ve vurma. Bu teorisini bütün yüce bilimlere en büyüleyicisi de insan vücuduna uygulamak üzereydi.
İşte bu arzusunu tamamlamak için 30 kadavrayı parçalamak zorunda kaldı. Bu sayede insan vücudunun mükemmelliğini gördü. Kalp çizimlerinin birinde şöyle yazar,” Yüce Efendimiz tarafından icat edilmiş muhteşem enstrüman,” yazar. İnsan vücudunu keşfetme konusunda gerçekten oldukça zekiydi. Becerilerini aynı bir heykeltıraş gibi kullanarak organlara mum enjekte ederek onları katılaştırmıştır. Kolların ve bacaklar kaldıracı keşfetmesine yardımcı olmuştur.Her kası ayırarak gererek nasıl çalıştıklarını gözlemiştir. En sevdiği kaslar bisepslerdir. Çünkü bu kasların sadece kolları bükmediğini, aynı zamanda avucu yukarı çevirebildiğini de görmüştü. Ayrıca bakır tellerde bağlı ayak modeli yaparak onları kemiklere bağlayarak bir iskelet modeli yapmıştır.
FİZİK

Leonardo ayrıca fizik ve persfektifle yakından ilgilenmiştir. Resimde ve eskizlerinde kendine ait pek çok persfektif fikir kullanmıştır. Fiziği ve diğer bilimleri kullanarak zamanının çok ilerisinde icatlaryapmıştır. Bunların yazı dizimizin ikinci bölümünde bulabileceksiniz.
Leonardo Da Vinci’nin hayatına yeni bir kurguyla bakan bir sürükleyici bir dizi var. Da Vinci’s Demons’da (Da Vinci’nin Şeytanları) sanatçının hayatına gizemli bir bakış açısıyla bakılarak, bilimsel hevesinin aslında gizemli bir topluluğun peşinde verdiği mücadeleyi ele alıyor. Tabi zamanın en güçlü devleti Osmanlı Devleti hakkında da pek çok şey söyleniyor. Diziyi takip edebilirsiniz.
Ölümü
Leonardo da Vinci 2 Mayıs 1519’da Amboise’daki evinde 67 yaşında hayatını kaybetti. Kralın kollarında can verdiği rivayet edilir, ancak 1 Mayıs günü kralın bir başka şehirde olduğu ve bir gün içinde oraya gelemeyeceği bilinmektedir. Mezarı Amboise’daki Saint Florentin Kilisesi’ndedir.