Latife Hanım

Son Güncelleme 8 ay önce
Doğum : 17 Haziran 1898
Ölüm : 12 Temmuz 1975
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün eşidir.
17 Haziran 1898’de İzmir’de dünyaya gelen Latife Hanım, İzmir’deki tanınmış ailelerden Uşakızâde (daha sonra Uşşaklı olarak değişecektir) Muammer Bey ve Adeviye Hanım’ın kızıdır. İzmir Lisesi’nden mezun olduktan sonra Paris’te bulunan Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gördü. Buradan mezun olmasının ardından Londra’da dil eğitimi aldı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye’ye geri döndü.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile 11 Eylül 1922’de tanışan Latife Hanım, onunla 29 Ocak 1923 tarihinde Muammer Bey’in evinde sade bir nikah ile evlenmiştir. Bu evliliği 5 Ağustos 1925 tarihine kadar sürdürmüşlerdir.
Mustafa Kemal Atatürk ile evli kaldığı dönemde modern ve uygar Türk kadınının simgelerinden biri olma görevini başarıyla yerine getirdi. Yine bu dönemde devletin yeni başkenti olan Ankara’ya taşındı. Burada cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Kuleli Köşkünde (Günümüzde Eski Köşk Olarak bilinmekte ve Atatürk Müzesi olarak kullanılmaktadır) ikamet etti. Latife Hanım, aynı dönemde Mustafa Kemal’in isteği doğrultusunda TBMM oturumlarını izlemiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren ilk Türk kadını olmuştur. Atatürk’ün yaptığı birçok gezide ona eşlik etmiştir.
1925 yılı yaz aylarında yapılan bir Doğu Anadolu gezisi esnasında Mustafa Kemal Atatürk ile bir tartışma yaşamış ve boşanmışlardır. 5 Ağustos 1925 tarihinde radyoda yayınlanan bir bildiri ile ayrılıkları bildirilmiştir.
Yaşamını yitirdiği 12 Temmuz 1975 tarihine kadar çeşitli zamanlarda İzmir ve İstanbul’da bulundu. Meme kanseri sonucu yaşamını yitiren Latife Hanım’ın cenazesi, o dönemde İstanbul Valiliği görevini yürüten Namık Kemal Şentürk’ün çabalarıyla kara, deniz ve hava birliklerinden bir araya getirilen şeref kıtasının katılımıyla İstanbul’da Teşvikiye Camii’nden kaldırılıp, Edirnekapı Şehitliği’nde bulunan aile kabristanına defnedilmiştir. Yaşamında hatıra yazılarını ve belgeleri Türk Tarih Kurumu’na bağışlamıştır. İzmir’de ailesi tarafından yaptırılmış ve kendisine miras kalan iki köşk bulunmaktadır. Bu köşklerden Göztepe’de olanı günümüzde müze olarak, Karşıyaka’da olan ise kültürel amaçlarla kullanılmaktadır.