
Son Güncelleme 6 ay önce
Yurt dışına gönderilen öğrencilerden olan Osman Nevres, babasının pasaportunu kullandığı için Hasan Tahsin adıyla bilinmektedir. 1888 yılında Selanik’te doğan ve hapisane gardiyanı bir babanın oğlu olan Osman Nevres, Paris Sorbonne Üniversitesi Edebiyat bölümünü bitirdi.
Daha sonra İttihat ve Terraki partisine katılan ve çeşitli aktiviteler yapan gazeteci, 10 yıl ağır cezaya çarptırıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında kurtarılan ve 1918 yılında İzmir’e yerleşen gazeteci, Yunan işgalinin başladığı gün olan 15 Mayıs 1919’da Yunan askerine attığı ilk kurşunun karşılığında öldürülerek milli mücadelenin sembollerinden biri oldu. İlk Kurşun anıtı olarak bilinen anıt Hasan Tahsin’in adına dikilmiştir.
İlk Kurşun Anıtı
Hukuk-i Beşer Gazetesini çıkararak başyazar olarak görev yapan Hasan Tahsin ve o gün şehir olan Türkler adına Konak meydanında İlk Kurşun Anıtı dikilmiştir. Yunan işgalinden bir gün evvel Reddi İlhak beyannamesini hazırlayan ve ertesi gün Yunan askerleri üzerine bomba atarak kurşunlanan gazeteci milli mücadelenin en önemli simgelerinden biri haline gelmiştir.
Şehit edildiğinde 31 yaşında olan Hasan Tahsin, güler yüzlü ve neşeli bir vatansever olarak İzmir basının gururudur. Hasan Tahsin’in Yunanlılara açtığı ateş sonucu denizdeki Yunan birlikleri sağa sola rastgele ateş açmış, çok sayıda Türk de yaşamını yitirmişti. Hasan Tahsin bu hareketiyle, İzmir’e girmenin kanlı olacağını işaret etmiş, nitekim haklı çıkarak Türklerin Yunanı topraklarından nasıl def ettiği tarih sayfasında görülmüştür.