
- Doğum tarihi: 20 Temmuz 1822, Hynčice, Vražné, Çekya
- Ölüm tarihi ve yeri: 6 Ocak 1884, Brno, Çekya
- Tam adı: Gregor Johann Mendel
- Meslek: Bilim insanı, botanikçi ve rahip
- Eğitim: Palacky Üniversitesi (1840–1843), Viyana Üniversitesi
Son Güncelleme 5 ay önce
Tam adıyla Gregor Johann Mendel, kalıtım (genetik) biliminin babası olarak kabul edilir. 20 Temmuz 1822’de Avusturya’da doğmuştur. Asıl mesleği rahiplik ve öğretmenlik olan Mendel, görev yaptığı kilisenin bahçesinde yetiştirdiği bezelyeler üzerinde çaprazlama çalışmaları yaparak kalıtım biliminin doğmasına vesile olmuştur.
Genetik biliminin önderi olak bilinen Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 yılında Avusturya’nın Heinzendorf şehrinde doğmuştur.
Gregor Mendel Hayatı
Abbey’e giren Johann, Gregor’u dini hayatının simgesi olarak aldı. 1851’de Viyana Üniversitesi’nde okumaya gönderildi ve daha sonra Fizik öğretmeni olarak Manastır’a döndü. Gregor da bahçeye baktı ve Abbey gerekçesiyle arılar bir dizi vardı. 1867’de Mendel Abbey Abbot’u seçildi.
Gregor Mendel, Abbey bahçesindeki bezelye bitkileriyle yaptığı çalışmalardan en iyi biliniyor. Abbas Bahçesinin önceki Abbot tarafından başlatılan deneysel bölümünde bezelye bitkilerini ekmek, yetiştirmek ve yetiştirmek için yaklaşık yedi yıl harcadı. Titiz bir kayıt tutma yöntemiyle, bezelye bitkileriyle yaptığı deneyler modern genetik için temel oluşturdu.
Mendel birçok nedenden dolayı deneysel bitkisi olarak bezelye bitkilerini seçti. Her şeyden önce, bezelye bitkileri çok az bakım alır ve hızlı bir şekilde büyür. Aynı zamanda hem erkek hem de kadın üreme bölümlerine sahipler, bu yüzden polenleştirmeyi veya kendinden tozlaşmayı sağlayabilirler. Belki de en önemlisi, bezelye bitkileri birçok özelliğin yalnızca iki varyasyonundan birini gösteriyor gibi görünüyor.

Bu, verilerin Gregor Mendel için daha net kesilmesi ve daha kolay çalışması için yapıldı. Mendel’in ilk deneyleri, bir kerede bir özellik üzerinde durdu ve birkaç nesil için mevcut varyasyonlar hakkında veri topladı. Bunlara monohybrid deney deniyordu. Çalıştığı toplam yedi özellik vardı. Bulguları, diğer varyasyon üzerinde görünme olasılığının daha fazla olduğu bazı varyasyonların bulunduğunu gösteriyor.
Aslında, farklı varyasyonlardan saf bezelye yetiştirdiğinde, nesil bezelye bitkilerinde varyasyonlardan birinin ortadan kalktığını keşfetti. Bu nesil kendi kendine tozlanmaya bırakıldığında, yeni nesil varyasyonların 3 ila 1 oranını gösterdi. İlk özellikteki nesilden kayıp olanı “durgun” ve diğer “hakim” olarak adlandırdı, çünkü diğer karakteristiği gizlemiş görünüyordu.
Bu gözlemler Mendel’i ayrım yasasına götürdü. Her karakteristiğin “anne” ve “babadan” olmak üzere iki alelik tarafından kontrol edildiğini öne sürdü. Döller, alellerin egemenleri tarafından kodlanan varyasyonu gösterecektir. Herhangi bir dominant alel mevcut değilse, o zaman yavru resesif alelin karakteristik gösterir.
Mendel’in çalışması, ölümünden çok sonra 1900’lü yıllara kadar gerçekten takdir edilmedi. Mendel, doğal seçilim sırasında özelliklerin geçmesi için bir mekanizma ile Evrim Teorisini bilmeden sağladı.
Mendel, hayatında güçlü dini inanca sahip biri olarak evrim geçirmeye inanmadı. Bununla birlikte, çalışmaları Evrim Teorisinin Modern Sentezini hazırlamak için Charles Darwin‘inki ile birlikte eklenmiştir. Genetikteki ilk çalışmalarının çoğu, mikroevrim alanında çalışan modern bilim insanlarının yolunu açtı.
Ölümü
Gregor Mendel, 1884 yılında Çekoslavakya’ya bağlı Brno şehrinde öldü. Çalışmalarının, zamanında pek kıymetli olduğu anlaşılmasa da sonraları değeri anlaşıldı ve genetik biliminin doğmasına ilham kaynağı oldu.
Mendel Yasaları
Geliştirdiği yasaları başlıca üç ana başlık altına toplayabiliriz, bunlar:
* Benzerlik yasası: İki faklı saf dölün birleşmesi ile oluşan bireyler birbirine benzer ve %100 melez özelliktedir.
* Karakterlerin gizli kalması yasası: Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşırlar.
*Karakterlerin ayrılması yasası: İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitte bireyler elde edilir.