
- Ernst Eduard Hirsch, Yahudi kökenli Alman-Türk hukuk profesörüdür. Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde yirmi yıl ders vermiştir.
- Doğum tarihi: 20 Ocak 1902, Friedberg, Almanya
- Ölüm tarihi ve yeri: 29 Mart 1985, Königsfeld im Schwarzwald, Almanya
Son Güncelleme 4 ay önce
20 Ocak 1902 tarihinde Almanya Friedberg – Hessen’de dünyaya gelen Ernst Eduard Hirsch, II. Dünya savaşından önce 1933 yılının Mart ayında, Almanya’da görev yaptığı üniversiteden Yahudi olması nedeniyle Türkiye’ye iltica eden ve Türk tabiyetine geçmiş bir hukuk profesörüdür.
Hayatı
İltica ettikten sonra İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde yirmi yıl boyunca hukuk dersleri veren Ernst Hirsch, Türk hükümetine çeşitli konularda verdiği danışmanlıklarla da tanınmaktadır.
Türkiye’de bulunduğu sürede, Türkiye Cumhuriyeti hukukunun her alanında bilimsel olarak önemli katkılarda bulunmuştur. Oluşturulan birçok yasanın kodifikatörü olan Hirsch, Türk ticaret yasasının meydana çıkarılmasında ve oluşturulmasında da önemli katkıları vardır. Ticaret yasası ve medeni kanun arasında yaşanan ikilikler Hirsch’in sağladığı katkılar sayesinde ortadan kaldırılmıştır. 1951 yılında Atatürk ile ilgili kanunun hazırlanmasını sağlayan kişidir. Hazırlanan bu yasa sayesinde sadece Atatürk’ün manevi şahsı değil, heykelleri ve anıtları da ceza hukukunun çerçevesi içine alınmış ve korunması sağlanmıştır. Cumhuriyet halk Partisi’nin altı oku ile temsil edilen konular da Hirsch sayesinde anayasaya girmiştir.

1953 yılında Berlin belediye Başkanı olan Ernst Reuter, Hirsch’i Almanya’ya dönmesi konusunda ikna etmiş, tekrar Almanya’ya dönen Hirsch 1953-1955 yılları süresince Berlin Serbest Üniversitesi rektör yardımcılığı ve sonrasında da rektörlüğünü yapmıştır. Almanya’ya dönmüş olan Ernst Hirsch, tekrardan Alman vatandaşlığına alınmış ve Türk vatandaşlığından çıkmıştır.
Eserleri
Pratik Hukukta Metot ( 1944 ); Birçok kez basımı yapılan bu eseri, bugün de basımı yapılan önemli bir hukuk kaynak eseridir.
Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi Dersleri ( 1949 ) ve hatıralarını kaleme aldığı Anılarım adlı eserleri mevcuttur.