Ernest Rutherford

Son Güncelleme 6 ay önce
Doğum : 30 Ağustos 1871
Ölüm : 19 Ekim 1937
Rutherford, nükleer fizikteki öncü çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmış Yeni Zelanda doğumlu bir fizikçidir.
30 Ağustos 1871’de Yeni Zelanda’nın Nelson şehrinde bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. 1894 yılında Cambridge Üniversitesi’nde burs kazandı ve Sir Joseph Thomson bünyesinde araştırma öğrencisi olarak çalıştı. 1898 yılında Kanada, Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde fizik profesörü oldu. Orada, kimyager Frederick Soddy ile birlikte çalışarak, yeni keşfedilen radyoaktivite olgusunu araştırdı. Rutherford ve Soddy, radyoaktivitenin atomların parçalanmasından kaynaklandığını ileri sürdü.
1907’de İngiltere’ye döndü ve Manchester Üniversitesi’nde fizik profesörü oldu. 1908’de Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 1914’de şövalye ilan edilmişti ancak savaş yüzünden işleri yarıda kaldı. Bir yandan denizaltı savaşıyla başa çıkılabilecek yöntemler üzerinde çalışırken diğer yandan su altı akustiği üzerine çalışmalar yaptı.
1917’de fiziğe ve deneylerine geri döndü. Bu dönemde azot gibi bazı hafif elementlerin çekirdeklerinin, bazı radyoaktif kaynaktan gelen enerjik alfa parçacıklarının etkisiyle parçalandığını keşfetti. Bu sayede hızlı proton salınımı gerçekleştirildi. Bu, yapay olarak başlatılan ilk nükleer reaksiyondu. Rutherford neredeyse yepyeni bir disiplini yani nükleer fiziği yarattı.
1919’da, Thomson‘un ardından deneysel fizik profesörü ve Cambridge’deki Cavendish Laboratuarı direktörü oldu. Cavendish Laboratuarındaki öğrencilerinin bir çoğu bilimin öncüleri arasında yer aldı. 1925-1930 yılları arasında Kraliyet Cemiyeti (1903’te seçildiği) başkanlığını yaptı. 1931’de asillik verilerek ödüllendirildi.
19 Ekim 1937’de öldü. Naaşı Westminster Manastırı’na gömüldü. 1997’de radyoaktif bir birim olan ‘rutherford‘ onun ismine verildi.