
- David Garrick İngiliz aktör, oyun yazarı, tiyatro yöneticisi ve yapımcısı.
- Doğum tarihi: 19 Şubat 1717, Hereford, Birleşik Krallık
- Ölüm tarihi ve yeri: 20 Ocak 1779, The Adelphi, Londra, Birleşik Krallık
- Eş: Eva Marie Veigel (e. 1749–1779)
Son Güncelleme 4 ay önce
David Garrick (1717- 1779) İngiliz tiyatro oyuncusu, yönetmen ve oyun yazarı. Sahne düzenine getirdiği yeniliklerle çağdaş tiyatronun gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.
19 Şubat 1717’de Hereford’da doğdu, 20 Ocak 1779’da Londra’da öldü. Öğrenimine 1736’da gittiği Lichtfield’te başladı. Ertesi yıl Londra’ya giderek hukuk okudu. Ancak bir süre sonra babası ölünce öğrenimini yarım bırakıp ticarete atıldı.
1740’ta Drury Lane Tiyatrosu’nun yönetmeni Charles Fleetwood ‘la tanıştı ve aynı yıl bu tiyatroda sahneye çıktı. Kısa zamanda birçok rolde oynadı ve başarılı oldu. 1741 ‘de oynadığı il!. Rıchard ile büyük üne kavuştu. O güne değin tiyatroda egemen olan abartılı_ Fransız üslubu yerine, daha doğal bir üslup getirdi. Ozellikle Hamlet, Macbeth ve Kral Lear gibi trajik oyunlara uyguladığı doğal yorumla dikkati çekti ve dönemin en iyi Shakespeare yorumcusu olarak anılır oldu. Dramatik ve trajik roller dışında komedilerde de başarı sağladı.

1747’de Dnıry Lane Tiyatrosu’nun yönetmeni oldu. Kısa zamanda, klasik sahne düzenine önemli değişiklikler getirdi. O güne değin sahnenin arkasındaki balkonda yer alan orkestrayı sahnenin önüne yerleştirdi. Işığı yerden ve yanlardan vurdurarak kullandı. O güne değin çok yaygın olan ve geç gelip erken giden seyircilerden daha az para alınması uygulamasını kaldırdı. Bu yenilikçi uygulamaların yanı sıra, üstünde yeterince durulmamış bazı Shakespeare oyunlarını yeniden tiyatroya uyarladı, çeşitli sahneleme güçlükleri bulunan bazı oyunları da yeniden düzenleyerek sahneledi. Böylece Drury Lane Tiyatrosu’nu dönemin en başarılı ve öncü tiyatrosu durumuna getirdi.
1750’den sonra yazdığı oyunların pek çoğu Drury Lane Tiyatrosu’nda sahnelendi, ama belirli oyuncular için yazılıp, belirli izleyici kesimlerini hedef aldıkları için kalıcı olamadılar.