
- Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.
- Doğum tarihi: 7 Aralık 1919, Bostancı, İstanbul
- Ölüm tarihi ve yeri: 10 Mart 1978, Ankara Şeker Fabrikası, Ankara
- Eşi: Fatma Muzaffer Kansu (e. ?–1978)
- Defin yeri: Cebeci Asri Mezarlığı, Ankara
Son Güncelleme 8 ay önce
Ceyhun Atuf Kansu 7 Aralık 1919′da İstanbul’da dünyaya gelmiş bir edebiyatçı şairimizdir. Cumhuriyet Döneminin ünlü eğitimcilerinden biri olan Nafi Atuf’un oğludur. Annesi ise öğretmen ve eğitimci Müfdale Hanım’dır. Ceyhun Atıf, annesini küçük yaşta kaybettiğinden ötürü babasıyla birlikte 1921’de Ankara’ya gitmiştir. Ankara Gazi Lisesi’ni 1938 yılında bitirdi. İlk şiirini okul dergisinde yayımladı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp öğrenimini 1938 – 1944 yılları arasında gördü öğrenimi sırasında doğa, çocuk, yurt sevgisini işlediği ilk şiir kitaplarını yayımladı. (Bir Çocuk Bahçesi’nde, Bağbozumu Sofrası). Mezun olduktan sonra Ankara Numune Hastanesi’nde çocuk hastalıkları alanıyla ilgilendi. Bir yandan da gecekondu mahallesinde açtığı bir poliklinikte çocuklarına sağlık hizmeti götürmeye çalıştı.

Çocuklar Gemisi adlı kitabını yayımladı. Gönüllü gittiği Turhal’da 11 yıl çalışıp Bir yandan Turhal Şeker Fabrikası’nın çocuk doktoru olarak , diğer yandan şiir kitapları yayımlamayı sürdürdü (Yanık Hava, Haziran Defteri ve Yurdumdan).
Etimesgut Şeker Fabrikası’nda çocuk doktorluğu görevinde iken kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. 17 Mart 1978 günü Ankara’da toprağa verildi.
Şiirlerinde toplumsal sorunlara ağırlık verip; Halk dilinden, halk söyleyişlerinden geniş biçimde faydalanarak, halkın özlemlerini, sevinçlerini, acılarını ve yaşam savaşlarını coşkulu bir söyleyişle dile getirdi. Şiirlerinin kaynağını hoşgörü, insanlık sevgisi, ulusal bağımsızlık ve doğa oluşturdu. “Çocuk” dergisinde masalları, Vakit ve Ulus gazeteleri ile Varlık ve Seçilmiş Hikayeler dergilerinde öyküleri de yayınlandı. 1986’dan başlayarak adına bir şiir ödülü kondu.
Bazı Şiirleri: Bir Çocuk Bahçesinde (1941), Bağbozumu Sofrası (1944), Çocuklar Gemisi (1946), Yanık Hava (1951), Haziran Defteri (1955), Yurdumdan (1960), Bağımsızlık Gülü (1965)