
Son Güncelleme 7 ay önce
1927 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Çetin Altan yazar ve gazeteci kimliğinin yanı sıra aynı zamanda eski milletvekilidir. iki oğlu bir kızı vardır. Galatasaray Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Çetin Altan, avukatlık mesleğini seçmek yerine gönül verdiği gazetecilik mesleğine girdi.
İlk olarak Ulus Gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı. Yeni Adam, Çınaraltı, İstanbul dergilerinde çıkan şiir ve düz yazılarını 1946 yılında çıkardığı Üçüncü Mevki adlı kitapta topladı. Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet ve Güneş gibi gazetelerde fıkra yazarlığı yaptı.
Yazılarından ötürü sık sık kovuşturmaya uğrayan ve yargılanan Çetin Altan 1965 seçimlerinde aday olarak Türkiye İşçi Partisi listesine alındı. İstanbul milletvekili seçilince de partiye yazıldı. 12 Mart 1971’den sonra tutuklandı. 1973’te de Cumhurbaşkanı tarafından bağışlandı
Çetin Altan gerek fıkralarında gerek oyun ve romanlarında toplum içindeki çelişkileri, bireylerin bu çelişkilerinden kaynaklanan çeşitli sorunlarını ele alır ve insanın mutluluğu sorununu işler. Dogmacılığa ve her çeşit bağnazlığa karşı savaşım veren yazarın düşüncesine göre yaşamdan çok kolay yöntemlerle tat alınabilir. İçe kapanık kişinin, dolayısıyla toplumun içine düştüğü bunalımdan kurtulmasının yollarından biri, dış dünyaya açılmasıdır. Her an dünyayı yaşamaya değer kılacak bir şey bulunabilir. Başarı, edinilen mutlulukla eşdeğerlidir. Cinsel tabular ve günah korkusuysa dünyayı yaşanılmaz yapan başlıca nedenlerdir. Yaşam sevincini yakalayan kişi toplumun bozuk yanlarına karşı çıkabilecek araçlardan birin bulmuş demektir.
Şu an 86 yaşında olan Çetin Altan günümüzde Milliyet gazetesinde köşe yazarlığına devam etmektedir.
Başlıca Eserleri:
Roman: Büyük Gözaltı, Bir Avuç Gökyüzü, Küçük Bahçe
Şiir: Üçüncü Mevki
Oyun: Çemberler, Mor Defter, Suçlular, Dilekçe, Telefon Kimin İçin Çalıyor
Anı: Ben Milletvekili İken, İyi ki Şu Köyceğiz Var