Büyük İskender

Son Güncelleme 5 ay önce
Tarih içerisinde efsanelermiş birçok devlet adamı vardır. Bu adamlardan birisi de hiç kuşku götürmez bir şekilde Büyük İskender’dir. Büyük İskender hayatı, başarıları ve aşkları ile birçok efsanenin başkahramanı olmuştur. Bu durumun oluşması çok normaldir. O dönem keşfedilmiş topraklar da dahil olmak üzere Büyük İskender 13 sene içerisinde bu toprakların yarısından fazlasını fetih etmeyi başarmıştır.
Bu dönemdeki en büyük imparatorluk Pers İmparatorluğudur. Bu imparatorluktan çok daha büyük bir güç haline gelmiştir. Pers ordularını kendi ordusu ile yenmiştir. Pers ordusu Büyük İskender dönemindeki en güçlü ordulardan birisidir. Pers ordusu ardından Büyük İskender; Hindistan sınırlarına ilerlemesini sürdürmüştür. M.Ö. 336 ile 232 seneleri arasında Makedonya’nın kralı olmayı başarmıştır. Dünya tarihinin en büyük komutanlarından biri olarak anılmaktadır.
Peki; Büyük İskender Kimdir?
- Busafalus Büyük İskender’in atıdır. Bu at evcil bir hayvan değildir ve Büyük İskender’in bu ata sahip olması, üzerinde hakimiyet kurması gücünde büyük bir rol oynamıştır. Satılması için Kral Filip’e getirilmiş bir attır. Ancak en usta at binicileri dahi ata sahip olamamıştır. Büyük İskender bu atın gölgesinden korktuğunu fark etmiş ve atın başını güneşe çevirmeye karar vermiştir. Bu sayede sakinleşen at İskender’e itaat etmiştir.
- Dünyanın en ünlü filozoflarından biri olan Aristo; Büyük İskender’in öğretmenliğini yapmıştır. Aristo’dan aldığı eğitim İskender’in karakterinin oluşumunda büyük etkiler taşıdı.
- 16 yaşındayken babası sefere gitmişti. Bu dönemde ayaklanan Medyalılar’ı bastırmıştır. Bu ilk başarılı savaş tecrübesidir.
- Atina ve Thebes gibi ii güçlü devletin ittifak yaptığı Keronea savaşı sırasında ordunun başında İskender vardır.
- Babası suikaste uğrayan İskender 20 yaşında tahta çıtı.
- Ünlü düşünür olan Diyojen ile karşılaştı. Ona kendisinden ne istediğini sorduğu zaman gölgen üzerime düşmesin başka bir dileğim yok cevabını aldı. Diyojen’in bu cümlesi Büyük İskender’i çok etkiledi. Uzun yollar kendi olmasa Diyojen olmak isterdim cümlesini kurdu.
- 13 yıllık saltanatından birçok fetih yaptı.
- 33 yaşında büyük bir eğlenceden sonra sarayda rahatsızlandı ve Babil’de öldü.
- Büyük İskender kendi kültürünü başarılı bir şekilde yayması ile bilinmektedir.
- Dünyanın en büyük komutanlarından biridir.
- Dünyanın en büyük askeri dehalarından biri olarak hatırlanmaktadır.
Tarihin en önemli adamlarından biri olan Büyük İskender yaşadığı dönemde bilgi seviyesi, kültürü ve duruşu ile herkesi kendine hayran bırakmış ve 16 yaşından itibaren gelecekte güçlü bir kral olacağını göstermiştir.