
Son Güncelleme 7 ay önce
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşam öyküsü ve hayat hikayesini sunuyoruz. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun kim olduğunu, hangi eserleri yazdığını ve edebi kişiliğini bilmeyenler için, Bedri Rahmi Eyüboğlu biyografisi sizlerle…
Ülkemizin en büyük ressamlarından ve şairlerinden biridir ama güzel sanatların neredeyse tüm dallarında eserler bırakmıştır.
Giresun ilinin Görele semtinde 1911’de dünyaya gelen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun babası Mehmet Rami kaymakamdır, annesi Lütfiye hanımdır ve 4 kardeşi bulunmaktadır.
Asıl ismi yani gerçek adı aslında Ali Bedrettin’dir fakat zamanla önce Bedrettin sonra da Bedri ismini kullanmıştır.
Henüz liseye giderken ilk şiirini yazan ünlü şair 1929’da güzel sanatlar akademisine girmeyi başarmıştır. İlk işine 1934’te Yeni Adam Dergisi’nde ressam olarak başlamıştır. Ama edebiyatla her zaman ilgilendi ve hem bir ressam olarak hem de bir şair olarak muhteşem eserler yarattı.
21 Eylül 1975’te ölen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ölüm nedeni ise pankreas kanseri olarak kayıtlara geçmiştir.
Türkiye’nin en önemli şairlerinden biri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu vefat ettikten sonra bile onun adına pek çok sergi düzenlendi. Hatta 2006’da yaşam öyküsünü anlatan bir belgesel filmi bile çekildi.
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Edebi Kişiliği ve Sanat Anlayışı Hakkında
Pek çok sanat dalında birbirinden güzel ve yaratıcı eserleri bulunan Bedri Rahmi Eyüboğlu bu yönüyle ender rastlanan sanatçılardan biridir.
Örneğin hat sanatı, gravür, seramik, vitray ve mozaik alanında mükemmel çalışmalar yapmıştır ve bu çalışmalarında batı esintisi hakimdir.
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirlerinde çoğunlukla bir umut vaadi yer alır. Ayrıca şiirlerinde yaşama olan bağlılık ve insan sevgisi bulunmaktadır. Genel olarak da toplumun kanayan yaralarına parmak basar. Genellikle şiirlerinde masalsı bir anlatım benimsemiştir.
Bedri Rahmi Eyüboğlu Önemli Eserleri
- Şiir Kitapları
- Yaradana Mektuplar (1941)
- Karadut (1948)
- Yaşadım (1977)
- Resimleri
- Paris (1930)
- Düşünen adam (1953)
- Han Kahvesi (1973)
- Son Kahve (1975)