Alan Turing

Son Güncelleme 8 ay önce
Doğum Tarihi: 23 Haziran 1912
Doğum Yeri: Maide Vale (Londra / İngiltere)
Ölüm Tarihi: 7 Haziran 1954
Ölüm Yeri: Wilmslow (Chechire / İngiltere)
Ölüm Nedeni: İntihar
Ünü: Bilgisayar Bilimcisi
Babası: Julius Mathison Turing
Annesi: Ethel Sara Stoney
Eğitimi: 938-06 – Princeton Üniversitesi, 1934 – King’s College, Cambridge, Sherborne Okulu, İleri Araştırma Enstitüsü, St. Michael Okulu
Ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing olmasaydı, bilgisayarlar muhtemelen var olmayacaktı ya da çok geç piyasaya sürülecekti. Bir çocuk dahisi olarak, doktorasını ‘Princeton Üniversitesi’nde sürdürmeye devam etti. Kısa süre sonra Bletchley Park’taki ‘Hükümet Kanunu ve Cypher School’ (“GC & CS”) ‘de bir grup şifre kırıcının önemli bir üyesi oldu. Enginma makinesi, ‘Enigma’ ile gönderilen sürekli değişen Alman kodlarının deşifre edilmesi gibi göz korkutucu bir görev aldı.
Sonunda bu matematikçi ve kod kırıcıları ekibi ‘Enigma’yı yenmekte başarılı oldular. Ancak, ekibinden iki kod kırıcının Sovyet casusu olduğu öğrenildi. ve böylece iş son derece gizli ilan edildi. Uzun bir süredir, Turing’in çalışmalarının kayıtları mevcut değildi ve ‘Resmi Sırlar Yasası’ onun işinden kimseyle konuşmasını yasakladı.
Eşcinselliği hüküm giymesine neden oldu, ancak İngiliz hükümeti son zamanlarda ölümünden özür diledi. Onun çalışmaları ve hayatı, 2014’te piyasaya sürülen ‘Akademi Ödülü’ kazanan filmi ‘Taklit Oyunu’ tarafından popüler hale getirilmiştir.
Alan Turing Çocukluk ve Erken Yaşamı
Alan Mathison Turing, Paddington, Londra’da 23 Haziran 1912’de Julius Mathison ve Ethel Sara çiftinin oğlu olarak doğdu. Julius, ‘Hint Sivil Hizmet’ ile çalıştı ve eşi ile birlikte başka bir oğlu John vardı.
İlköğrenimine ‘St Michael’da başladı daha sonra 1926’dan itibaren Dorset’teki ‘Sherborne School’da okudu. 1931’de, üç yıl sonra en yüksek puanla matematik dalında mezun olan ‘Cambridge Üniversitesi’nde’ Kral Koleji’ne devam etti.
1935 yılında “King’s College” dan burs almaya başladı, burada ‘Entscheidungsproblem’ Uygulamasıyla Hesaplanabilir Sayılar Üzerine ‘makalesini yayınladı. Bu makalede, Avusturyalı matematikçi Kurt Gödel’in araştırmalarından ‘Turing makineleri’ olarak adlandırılan basit hayali cihazlar geliştirmek için referanslar çizdi.
Hipotezine göre, böyle bir makine nicelleştirilebilecek her şeyi hesaplayabilir. Modern bilgisayar, genç Turing tarafından yapılan bu varsayımdan dolayı ortaya çıktı.
1936-38 döneminde, ünlü Amerikalı logist Alonzo Kilisesi tarafından ‘Princeton Üniversitesi’nde öğretildi. Matematik dersleriyle birlikte Alan’a kriptoloji öğretildi ve bu dönemin sonuna doğru doktorasını üniversiteden alabildi.
Alan Turing ve Kariyeri
Eylül 1938’de Turing, savaş kurallarını çiğnemede uzmanlaşmış bir organizasyon olan ‘Hükümet Kanunu ve Cypher School’ (‘GC & CS’) ‘de yarı zamanlı bir iş aldı. ‘GC & CS’, II. Dünya Savaşı sırasında Bletchley Park’ta bulunuyordu ve Alan’a kod kırıcı Dilly Knox eşlik ediyordu.
Genç matematikçi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman yetkililer tarafından ‘Enigma’ adlı radyo makinesi aracılığıyla gönderilen kodları kırmak için atandı. 1939’da, ‘Polonya Şifreleme Bürosu’, ‘GC & CS’ ile kodlarını kırmaya çalışma yöntemini paylaşmıştı.
Knox ve Alan, karmaşık Polonya tekniklerini daha basit ve daha uygulanabilir bir yöntem haline getirmeye çalıştılar. Polonyalılar tarafından atıfta bulunulan göstergeler, Almanlar tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebildiğinden, çok güvenilir değildi. Turing bu nedenle kod çözme yöntemleri kullanılarak “bombe” olarak bilinen bir cihaz geliştirdi.
Aralık 1939’da istatistik analizini kullanarak bir şifre çözme tekniği geliştirdi ve buna “Banburismus” adını verdi. “Banburismus”, diğer savaşan ülkeler tarafından kullanılanlardan daha karmaşık olan ‘Enigma’ kodlarını deşifre etme potansiyeline sahipti.
İlk bombe 18 Mart 1940 tarihinde, Bletchley Park çalışmaya başladı ve o elektrikle Enigma göstergelerinin ne anlama geldiğini mantıklı sonuçlara varmak için inşa edilmişti.
Ertesi yıl, Turing ve meslektaşları Hugh Alexander, Gordon Welchman ve Stuart Milner-Barry, yavaş ilerlemeleriyle alay ediliyorlardı. Daha fazla insana ve fona ihtiyaçları vardı ve yardım için Başbakan Winston Churchill’i aradılar. Churchill gösterilen aciliyete boyun eğdi ve yakında 200 ‘bomba’ yerine vardı.
1942’de, parlak matematikçi Amerika Birleşik Devletleri’ne Dayton, Ohio’daki ‘Bilgisayar Makinesi Laboratuvarı’ ndaki logerler tarafından çalıştırılan ‘Deniz Enigma’ kodlarını kırma yöntemlerini incelemek için gitti.
Aynı yıl, yeni inşa edilen ‘Geheimschreiber’ yazım makinesi aracılığıyla Almanlar tarafından gönderilen kodlanmış mesajlarla mücadele etmek ve deşifre etmek için ‘Turingery’ yöntemini icat etti. Alan tarafından inşa edilen yeni tekniğe dayanan cihaz, Bletchley Park’ta ‘Tunny’ adı verildi.
1945-47 döneminde Turing, ‘Otomatik Bilgisayar Motoru’ (‘ACE’) adında bir makine geliştirdiği ‘Ulusal Fiziksel Laboratuar’ (‘NPL’) ‘da çalışmaya başladı.
Aynı zamanda, önceden beslenen programları tutabilecek bilgisayar kavramını açıklayan bir araştırma raporu hazırladı. ‘ACE’ nin kaba ve eksik bir modeli 1950’de, şair matematikçinin Cambridge’de olduğu test amacıyla inşa edildi.
Amerika’da tasarlanan ‘Bendix G-15’ ve İngiltere’de yerleşik ‘Electric DEUCE’ gibi bilgisayarlar, ‘ACE’ye dayanıyor.
1948’de Turing, ‘Manchester Üniversitesi’nde bulunan matematikçi Max Newman tarafından başlatılan’ Bilgisayar Laboratuvarı’nda çalışmaya başladı. Matematiksel biyolojiye doğru bir eğilim göstermeye başladı.
Aynı yıl, Manchester Üniversitesi Matematik Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Bu süre zarfında, arkadaşı DG Champernowne’un yardımıyla, tasarladığı ancak inşa edilmediği bir bilgisayarda oynanabilen bir satranç programı geliştirmeye başladı.
1948’de, şu anda matrisleri çözmek için kullanılan öncü bir teknik olan ‘LU ayrıştırma metodu’nu da geliştirdi.
Ertesi yıl, üniversitede ‘Bilgisayar Laboratuvarı’ Müdür Vekili görevine terfi ettirildi. Soyut matematik ve yapay zeka üzerine araştırma yapmaya devam ederken, ‘Manchester Mark 1’ adında bir yazılım geliştirdi.
Bir makinenin “akıllı” olup olmadığını yargılayabilen “Turing Test” i geliştirdi. 1950 yılında, Champernowne’nin yardımıyla, satranç programı inşa edildi ve ‘Turochamp’ seçildi.
1952-54 yılları arasında sağlıksız olmasına rağmen, matematiksel biyoloji üzerine araştırmalar yürüttü ve “Morfojenezin Kimyasal Temelleri” başlıklı tezini üretti.
Alan Turing Ödülleri ve Başarıları
- Alan, 1939 yılında ‘Cambridge Üniversitesi’ tarafından uygulamalı matematiğe yaptığı olağanüstü katkılarından ötürü ‘Smith’in Ödülü’nü aldı.
- 1945’te, bu büyük matematikçi, II. Dünya Savaşı sırasındaki hizmetlerinden dolayı Kral George VI tarafından “İngiliz İmparatorluğunun En Mükemmel Nişanı” ile onurlandırıldı.
Alan Turing ve Kişisel Yaşamı
‘Sherborne School’da okurken Alan, Christopher Morcom’la arkadaş oldu. Morcom’un sığır tüberkülozu nedeni ile öldüğünde çiçek açan arkadaşlık aniden sona erdi.
1941’de Bletchley Park’taki meslektaşı olan Joan Clarke’a teklif verdi. İkisi nişanlandı, ancak Turing’in eşcinsel olmasına rağmen Clarke’la evlenmenin adaletsiz olduğuna karar vermesiyle evliliğe son verildi.
39 yaşındayken Alan 19 yaşındaki Arnold Murray ile ilişki kurdu. Matematikçinin evinde yapılan bir hırsızlık soruşturması sırasında, eşcinselliği hakkındaki kişisel detaylar ortaya çıktı ve Alan, kararsızlık suçlamalarıyla tutuklandı.
1952’deki kanaatinden sonra, ilaç veya hapishane kullanarak hormonal kastrasyon arasında bir seçim yapıldı. Usta mantıkçı, bilimsel çalışmalarını evde sürdürmek için ilaç seçti.
8 Haziran 1954’te Alan evde zehirlenmiş olarak bulundu ve otopsiden sonra, büyük miktarlarda potasyum siyanür tüketerek kendi hayatını son verdiği belirlendi.
1999’da yayınlanan Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından yazılan ‘Cryptonomicon’ adlı roman, bu ünlü matematikçiye işaret eder.
2014 yapımı film, ‘Taklit Oyunu’, Alan’ın hayatında, İngiliz aktör Benedict Cumberbatch’ın matematikçinin rolünü oynadığı filmde yer aldı.
Bazı üniversiteler seçkin matematikçiden sonra odalara, binalara ve hatta bilgisayar programlarına adını verdiler.