Akşemsettin

Son Güncelleme 7 ay önce
Akşemseddin, asıl adıyla Mehmed Şemseddin bin Hamza olup Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocası, İstanbul’un Fethi’nin manevi mimarı Hacı Bayram Veli’nin halefi ve Sahabelerden Eyyüb El Ensari’nin İstanbul’daki mezarının kaşifi ilim adamı ve tabiptir. 1389 yılında Şam’da doğmuş 15 şubat 1459 tarihinde Göynük’te vefat etmiştir. Akşemsettin’in hayatının kısa bir özetini çıkardık:
Akşemsettin, 1389 yılında Şam’da doğdu. Baba tarafından Hz. Ebu Bekir’in (r.a.) 15. göbekten torunu olur. 7 yaşındayken hafız olur ve Şam’dan göç edip Samsun’a yerleşirler. Amasya ve Osmancık Medreselerinde eğitim alır. Osmancık Medresesinde hocalık yapmaya başlar. Eczalık ve Tıp ilminde de kendini ilerletir. Sonraları tasavvufa ilgi duyar ve Hacı Bayram Veli Hazretlerine talebe olur. Tasavvufta hızla ilerleyerek Hacı Bayram Veli’nin ardından dergahın başına geçer.
Hayatını sırasıyla Ankara, Beypazarı ve Göynük’te halka dini öğretmekle geçirir. Bu sıralarda Fatih Sultan Mehmet’e dersler vermeye başlar ve İstanbul’un fethine manevi olarak destek olur. Fatih’e yazdığı mektuplarla fethin destekçisi ve duacısı olur.
İstanbul’un Fethinden sonra Göynük’e geri döner ve hayatının geri kalanını burada geçirir. 10 tane çocuğu olan Akşemseddin batılı bilim insanlarından yüzyıllar önce mikrop kavramını ortaya atmıştır, bir eserinde şöyle demiştir:
“Hastalıkların insanlarda teker teker ortaya çıktığını sanmak hatadır. Hastalık, insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma, gözle görülmeyecek kadar küçük, fakat canlı tohumlar vasıtasıyla olur.”
15 şubat 1459 tarihinde Göynük‘te vefat etti.