
- Doğum tarihi: Haziran 1723, Kirkcaldy, Birleşik Krallık
- Ölüm tarihi ve yeri: 17 Temmuz 1790, Panmure House, Edinburgh, Birleşik Krallık
- Defnedildiği yer: Canongate Kirkyard, Edinburgh, Birleşik Krallık
- Eğitim: Kirkcaldy Lisesi (1729–1737), Oxford Üniversitesi, Balliol Koleji, Edinburgh Üniversitesi, Glasgow Üniversitesi
Son Güncelleme 8 ay önce
1723 İskoçya doğumlu olan, ekonomist ve filozoftur. Adam Smith, Oxford Üniversitesinde eğitim almış ve Glasgow Üniversitesinde felsefe konusunda profesör olmuştur. Ekonomi dahil olmak üzere, çok geniş yelpazede çalışmaları vardır.
Adam Smith hayatı
Adam Smith, İskoçya Kirkcaldy şehrinde yaşayan bir gümrük denetçisinin oğludur. Babasının ölümünden sonra, 4 yaşındayken Çingeneler tarafından kaçırılmış ve amcası tarafından kurtarılmıştır. Yaklaşık 14 yaşında, Glasgow Üniversitesinde ahlak felsefesi eğitimine başlamıştır. 1740 yılında Oxford’daki, Balliol Kolejinde okumaya başlamıştır. 1748 yılında Edinburgh’da Lord Kames’in koruması altına girmiştir. Smith, babası gibi dinine çok bağlı olmuştur. İskoç kilisesinin ılımlı kanadında yer almıştır. Smith’in İngiltere’ye gidiş amacının, kilisede kariyer yapmak istemesi şeklinde çok konuşma olsa da, İskoçya’ya döndüğünde deist olarak geldiği bilinmektedir.
İlk tanınmasını sağlayan eseri, Ahlaki Duyarlılık Kuramı’dır. Fakat 1776 yılında yayımlanan Ulusların Zenginliği adlı eseri ile dünyaca tanınmıştır. Kitap çok büyük bir kitle kazanmış ve hayatının geri kalan dönemini ünlü ve saygın bir kişi olarak geçirmiştir.
1790 yılında İskoçya’da vefat etmiştir. Hiç evlenmediğinden çocuğu yoktur. Anlaşılır ekonomi teorisini ilk sunan kişi olması ile ünlüdür. Bu nedenle, Ulusların Zenginliği ekonominin çıkış noktası olduğu söylenir. Kitabın başardığı ve kanıtladığı pek çok kuram vardır. Toprağın değerinin, temel kaynağı olduğuna ilişkin görüşü reddetmiş, bunun yerine emeğin önemini vurgulamıştır.
Smith, işbölümü yapılarak üretimde sağlanacak büyük artışlar olacağını savunmuş, devletin ve tarım endüstrisinin gelişmesine engel olan eskimiş kısıtlamalara karşı çıkmıştır. Smith’e göre, doğal hürriyet sisteminde her insan kendi çıkarlarını izlerken, istemeden toplumun çıkarlarını da sağlamaktadır. Tam rekabet sistemine güvenmek gereklidir. Büyümenin dışında Smith, mikro ekonomik sorunlara da değinmiştir. Piyasa da oluşan rekabet, tamamen üretim maliyetleri ile ortaya çıkmaktadır.